19 mei 1964

HCAW klopt ADO met 5-1

Het eerste negental van de Bussumse Honkbal Club Allen Weerbaar heeft zaterdagmiddag voor naar schatting vijftienhonderd toeschouwers een 5—1 overwinning behaald op het team van A.D.O. Opnieuw werd bewezen, dat de honkbalsport in Bussum in korte tijd bijzonder populair is geworden. Hoogtepunt in deze ontmoeting was de achtste inning. Niet in de eerste plaats omdat H.C.A.W. toen de zege veilig stelde, maar vooral omdat een mislukte tik van Roel Boodt de bal door een van de ruiten van de kleedgelegenheid deed vliegen. Het sneuvelen van de ruit werd door het publiek met een gejuich ontvangen alsof er een homerun was geslagen.

De talrijke toeschouwers die zaterdagmiddag onder fraaie weersomstandigheden het honkbalveld omzoomden, moesten tot de achtste slagbeurt van HCAW wachten alvorens de zege op het Haagse ADO veilig werd gesteld. Tot dan was het nog steeds niet zeker wie van beiden met de eer zou gaan strijken. Doordat in de derde inning de Hagenaars een 1—0 voorsprong hadden genomen in hoofdzaak door drie misgrepen van Bussumse velders, werd in de gelijkmakende slagbeurt de stand omgebogen tot een 2—1 voorsprong door een knallende 3-honkslag van Piet Back die niermede Ben v. d. Luitgaren, die een vrije loop naar het eerste honk had gekregen, over de thuisplaat bracht en zelf scoorde op een doorgeschoten bal van de ADO-catcher. Daarna is het een spannend duel om de punten geworden met over het algemeen een iets gevaarlijker HCAW, hetgeen duidelijk tot uiting kwam in de achtste slagbeurt.

Hierin kreeg Gerard de Haan 4-wijd en ook Rob Ruizendaal kreeg een gratis loop naar het eerste honk, dus honk l en 2 bezet. Toen Piet Luteijn, die al eerder had bewezen de bal deze middag eens goed te willen raken, een honkslag gaf, kon Gerard de Haan scoren en Rob Ruizendaal belandde op het derde honk. De samenwerking tussen werper en achtervanger van ADO klopte niet meer, een doorgeschoten bal was het gevolg en Rob Ruizendaal bracht de stand op 4-1 in 't voordeel van HCAW. Toen ook nog Ben v. d. Luitgaren met een infield-hit Piet Luteijn binnen loodste was de strijd gestreden en Rob Hoffmann had geen consideratie met de laatste drie slagmensen, waaronder een pinch-hitter van ADO. Met 3-slag konden deze weer in de dug-out verdwijnen en de Bussumers hadden wederom twee punten aan het totaal toegevoegd.

Behoudens de drie misgrepen in de derde slagbeurt speelde HCAW foutloos en Rob gaf geen enkele vrije loop weg, dit in tegenstelling met de Haagse pitcher Salemink die zeven maal een tegenstander voor 4-wijd naar het eerste honk zag vertrekken. Het was een spannende wedstrijd waarin de Hagenaars zich, ondanks hun nederlaag, prettige tegenstanders toonden.

Score-verloop:
ADO: 0—0—1—0—0—0—0—0—0 = 1;
HCAW: 0—0—2—0—0—0—0—3 = 5.
Werpresultaten: ADO: (G. Salemink) 8—7—4, 6 veldfouten; HCAW: (Rob Hoffmann) 14—0—6, 3 veldfouten.

Het tweede negental van HCAW won haar wedstrijd van het Utrechtse HMS met niet minder dan 21—1, terwijl de junioren in een zeer eenzijdige wedstrijd in Soest van SEC met 27—0 won.