(Van onze softbalmedewerker)
maandag, 21 mei 1973

Softbalteam van HHC maakt tot nu toe een imponerende indruk

HAARLEM. —Onder bijna ideale weersomstandigheden hebben de hoofdklassewedstrijden weinig spanning en goed softbal aan de talrijke toeschouwers voorgeschoteld. Hoewel de koplopers DSS en Terrasvogels aan de gunstige kant van de score bleven, waren de overwinningen bepaald niet imponerend. HHC — de enige ploeg zonder verliespunten — maakt tot op heden de meeste indruk en moet ondanks dat de competitie nog in de beginfase verkeert, toch beschouwd worden als de voornaamste titelgegadigde.

Ontnam Vodo SC vorige week in eigen huis Terrasvogels één punt. veel heeft het dit keer niet gescheeld of ook DSS had aan den lijve kunnen ondervinden, hoe gevaarlijk de Haagse formatie kan opereren. Coach Piet de Nieuwe was dan ook niet tevreden. „Ons veldspel was matig verzorgd en er lag een matheid over ons spel". Het was overigens zonnig voor DSS begonnen. Reeds in de eerste inning werd een 2-0 voorsprong genomen na hits van Jeanet Lacourt en Ans Kroon. Het Vodo-veldwerk, dat reeds in de eerste inning steken liet vallen, faalde in de derde inning andermaal. Een tweehonkslag van Joke van der Peet betekende 3-0 alvorens Vodo gevaarlijk terugkwam.

Maureen Hoyer opende met een honkslag. Het DSS-veldwerk tot dan foutloos, faalde toen drie keer. En hoewel DSS dankzij Jeanet Lacourt in de gelijkmakende slagbeurt de marge weer tot 4-2 opvoerde, bleek alle gevaar nog niet geweken. Verder dan een run van Meta Janssen Met DSS het echter niet komen.

Eveneens moeizaam kwam de winst van Terrasvogels tegen UVV tot stand. Zonder Jet Jonker — examen-zorgen — en met een niet imponerende aanval, had Terrasvogels de steun van UVV nodig om tot scoren te komen. Slechts René van der Berg had geen enkele consideratie met de worpen van Rietje van Fulpen. Haar tweede hit in de derde inning en een velders-keus voor Elly Zweers resulteerden in een 2-0 voorsprong, die het gevolg was van een afgrijselijke blunder van de Utrechtse achtervangster. In de vijfde en zesde inning kon de Santpoortse ploeg daar nog twee runs aan toevoegen tengevolge van hits van Elly Zweers en René van der Berg. Na een aarzelend begin herstelde Annelies Tesselaar zich in de slotfase zo goed, dat UVV in de laatste innings geen uitzicht meer kreeg op een gustiger resultaat. Voor een mogelijke nederlaag behoedde Hanneke Kockx de Birds in de derde inning via een magistrale running-catch met twee Utrechtse loopsters op de honken.

In Heemstede bewees Mary Boekhout de goede vorm van de laatste weken. Elf tegenstandsters stuurde zij onverrichter zake naar de dug-out terug. Alleen Suze van Breukelen had geen moeite met haar worpen. Haar eerste klap was de basis voor de enige EDO-run in de eerste inning, die door Truus Ruiter gescoord werd. De Pinguïns, dat aanvankelijk nog in bedwang gehouden werd, sloeg in de tweede inning reeds door de verdediging van Henny Scheer heen. Hits van Mary Boekhout, Gonnie Veenstra en Rietje Lennings deden toen het getij keren. De zonder Metty de Boer spelende thuisclub nam in de derde inning met 4-1 nog ruimer afstand. De werkelijke genadeklap kreeg EDO in de vijfde inning. Elf Heemsteedse speelsters verschenen in het slagperk. Zeven honkslagen met als klap op de vuurpijl een driehonkslag van Anneke Smit waren dodelijk. Zes Pinguïns-speelsters passeerden de thuisplaat en brachten de score op 10-1. In deze fatale inning werd werpster Henny Scheer nog vervangen door Coby van Breukelen.

Voor Bloemendaal verloopt het seizoen steeds triester dan de Whites zich het voorgesteld zullen hebben. Van enig zelfvertrouwen bij de speelsters van Dick Ausma is nauwelijks meer iets te bespeuren. Naast zwak veldspel, kreeg Onze Gezellen door het zo mogelijk nog zwakker honklopen de nullen in de schoot geworpen. Niet meer dan één inning konden de Whites gelijke tred houden met Onze Gezellen.Een homerun van Greet Hersman nivelleerde de omgelopen achterstand na een run van Linda Hoogland in de openingsinning. In de schaduw van Onze Gezellen kon Bloemendaal blijven tot aan de zesde Inning. Dankzij drie runs in de derde inning leidde Onze Gezellen met 4-3. Voor Bloemendaal het slotoffensief kon inzetten, sloeg Onze Gezellen haar slag. Slaggeweld van Manga Vrenegoor, Tineke van der Wiel en Carin van Ree zette Bloemendaal met 8-3 voor een niet meer te overbruggen kloof. Willen de Whites nog aanspraak op de vierde plaats kunnen maken, d n zal een snelle metamorfose gewenst zijn.

Stand: HHC 5-10, Terrasvogels 5-9, DSS 5-8, Onze Gezellen 6-6, Vodo SC 4-3. Bloemendaal 4-2, De Pinguïns 4-2, UVV 5-2, EDO 4-0.

Het programma voor de komende week luidt: woensdag, acht uur, EDO— Bloemendaal (terrein Onze Gezellen) en donderdag, acht uur, De Pinguïns—Vodo SC (Pim Mulier).