door onze medewerker
dinsdag, 21 mei 2002

Mendes langzaam op de weg terug

Reservebank even slikken voor HCAW-slagman

Tweede-honkman Lars Koehorst kon gisteren tegen Pioniers niet voorkomen dat de opponent van Pioniers net op tijd het honk bereikte. (Foto: Ton Kastermans)
BUSSUM, HOOFDDORP - Met een dikke grijns rent Clive Mendes naar het eerste honk. Zijn tik suist door de lucht richting het rechtsveld. Stuiterend ploft de bal in de handschoen van outfielder Edwin de Graaf. Ver genoeg voor Mendes om veilig een te halen. Daar aangekomen haalt hij even opgelucht adem. Eindelijk weer een hit.

Het slagkanon van HCAW sloeg lange tijd geen deuk in een pakje boter. En dat is raar voor iemand die ieder seizoen aan de lopende band mensen over de thuisplaat ramt. In het uitduel met Pioniers lukt het Mendes een beurt later opnieuw de bal strak op de knuppel te krijgen voor een honkslag. Hij slaat die middag twee uit vier.

"I'm back in town", glimlacht de Arubaan tevreden."Bij die eerste klap voelde ik dat de pitcher een change-up ging gooien en ik haalde uit. Toen de bal goed viel gaf dat een heerlijk gevoel". Nog maar kort geleden was er voor Mendes weinig reden om vrolijk te zijn. Weggezakt in een dramatische slump ging hij keer op keer uit. "Ik heb veel pure pech gehad. Verder ben ik natuurlijk maar een mens en geen robot. Omdat het even tegenzat, ging ik nadenken. Ik vroeg me af of ik wel goed aan slag stond. Ik had het gevoel dat ik moest. Maar je moet niks, je mag. Hiermee legde ik alleen maar meer druk op mezelf".
De prestaties van Mendes gingen zo achteruit dat coach Frank Koene hem vorige week naast de ploeg zette. "Het is zo lang geleden dat ik het eigenlijk niet eens meer weet wanneer ik voor het laatst buiten de basis ben gelaten. Ik denk dat dat ongeveer veertien jaar terug is geweest". Des te moeilijker voor Mendes om opeens reserve te zijn. "Dat was even slikken ja. Ik kom uiteraard niet naar het veld om op een bank te gaan zitten. Maar ik begreep het best. Die beslissing moet je nemen als een vent. Om dan te gaan balen in een hoekje slaat nergens op. Ik moedig mijn team aan en probeer ze te tips te geven".

Cranston

Vreemd genoeg ging het niet alleen met Mendes even minder. Ook topper Jeffrey Cranston leek het gevoel compleet kwijt te zijn. Beide vormen al seizoenen lang het hart van de slagploeg. Cranston krabbelt inmiddels net als Mendes voorzichtig uit het dal. Afgelopen zaterdag produceerde hij vier gave hits uit vier beurten. "Jeffrey en ik hebben bij HCAW aan slag altijd bet karretje getrokken. Wij timmerden de punten binnen. We proberen elkaar nu op te beuren. We zijn toch teammaatjes. Ik honkbal al zo lang met hem dat hij haast familie is".

Mendes is ondertussen buiten de wedstrijden om druk bezig. Hij wil koste wat kost terug op zijn oude niveau komen. "Ik raakte extra geprikkeld van een paar keer langs de kant zitten. Ik moest er wat aan doen. Het komt allemaal niet meer vanzelf aanwaaien. Vroeger wel toen ik een jaar of twintig was. Dan raakte ik gemakkelijk terug in vorm. Nu moet ik er keihard voor werken. En dus maak ik al een tijdje extra swings en doe veel toss-ups op de trainingen". Het is te vroeg om te zeggen dat Mendes helemaal terug is, maar bet gevoel lijkt er weer te zijn. "Ik sta nog niet voluit te swingen. Het gaat nu om contact. Ik moet het rustig opbouwen. Voordat ik naar de plaat stap weet ik al wat ik ga doen. Ik focus me op die witte stip. Of die bal nu aan de buiten- of binnenkant komt, ik heb gewoon zin om die pitch een ros te geven".

In opperste concentratie is de aangewezen slagman van HCAW bijna niet te houden. Langzaam wiegend met zijn lichaam in het slagperk wacht hij op zijn moment. Zijn spierbundels, zo dik als bovenbenen, staan strak naar achter gespannen en knijpen In de knuppel. Bij de eerste de beste mooie pitch draaien de polsen en zijn hele lijf met een enorme kracht richting de bal voor die ene klap. "Dat is iets typisch Caribisch. Wij zijn nou eenmaal 'first ball hitters'. Als-ie mooi is moet je je kans grijpen. Je loopt anders bet gevaar dat je achterkomt en dan gaan ze je bewerken. Dan krijg ik ballen richting mijn zwakke plek laag aan de binnenkant. Dat is niks".

Mendes is met zijn 33 jaar inmiddels een speler op leeftijd. Maar bij hem is bet heilige vuur voorlopig niet gedoofd. Nog steeds praat bij vol passie over het spelletje. Druk gebarend met zijn armen en vuisten probeert hij uit te leggen hoe honkbal gespeeld moet warden. Tijdens de wedstrijd is hij voortdurend in gedachten bij de sport. De hele partij zwaait hij met een knuppel. Ook als hij in de dugout zit houdt hij het hout vast en beweegt hij bet rustig heen en weer. "Dat had ik als klein kind al op Aruba. Ik was continu bezig met honkbal. Ik had altijd een stok in mijn hand. Op weg van buis naar school sloeg ik kleine steentjes weg. Dat was toen al zo. Dat is gewoon in mij blijven zitten".

Mendes heeft er vertrouwen in dat hij en HCAW binnenkort weer als vanouds presteren. "Langzaam komen we er bovenop. Let maar op. We beginnen net op tijd in vorm te komen. Straks bij de Europacup en het tweede deel van de competitie komt het allemaal goed met ons".

Zaterdag
HCAW-Pioniers 5-2.

Werpcijfers HCAW: Jeroen Deken (7 inn. + 1) 1-1-7-0; Michiel van Kampen (2 inn.) 0-1-1-0. Pioniers: Roger Kops (6 1/3 inn. + 2) 6-0-10-4; Robin van Doomspeek (1 2/3 inn.) 1-1-0-1.

Zondag
Pioniers-HCAW 2-1: Werpcijfers HCAW: Dave Draijer (8 inn. + 1) 3-2-10-1; Albert van Vuure (1/3 inn. + 1) 0-0-1-0. Pioniers: Richard Orman (7 inn.) 4-1-4-1;
Marc Steenhof (2 inn.) 1-1-2-1.

Gisteren:
HCAW-Pioniers 11-1. Werpcijfers HCAW: Robert Keetelaar (5 inn. + 1) 1-3-3-0; Perry Hoetjes (2 inn.) 1-1-2-0. Pioniers: Daniel Overbeek (2/3 inn. + 1) 1-2-4-1; Julian Lampe (1 1/3 inn.) 0-0-41; Bas Aschman (2 inn.) 0-0-4-1; Tommy van Limburg (2 inn.) 1-2-3-1.

Overige uitslagen: Kinheim-Tornado's 12-2,
Pirates- Neptunus 4-7,
Sparta-RCH 1-0,
Almere-PSV 2-1,
Tornado's-Kinheim 1-6,
Neptunus-Pirates 8-0,
RCH-Sparta 6-8,
PSV-Almere 12-5,
Kinheim-Tomados 10-8,
Pirates-Neptunus 0-15,
Sparta-RCH 17-1,
Almere-PSV 5-5.

Stand:
1. Kinheim 19-33, 2.Neptunus 19-32, 3. HCAW 17-22, 4. PSV en Tomados 17-21, 6. Sparta 17-14, 7. Pioniers 17-13, 8. Almere 17-9, 9. Pirates 17-6, 10. RCH 17-3.