28 juli 1964

H.C.A.W. won verdiend met 5-4 van U.V.V.

In een spectaculaire wedstrijd heeft H.C.A.W. zaterdagmiddag het Utrechtse U.V.V. een 5—4 nederlaag toegebracht en daarmede bewezen momenteel de sterkste honkbalclub te zijn in het rayon 't Gooi/Utrecht. Met invallers voor Rob Hoffmann, Rob Ruizendaal, Piet Luteijn en John Broekhuis, zag het er naar uit dat, ondanks het feit dat U..V.V. ook enkele invallers telde, H.C.A.W. het heel moeilijk zou krijgen. De opstelling van het negental was nu als volgt: Roelof Kloeten verving Rob Hoffmann op de heuvel, Rob Back eerste honk, Roel Boodt tweede honk, Piet Back bezette zijn plaats als korte-stop, Arend v.d. Kamp derde honk, terwijl het veld werd gevormd door Coen Stiemer, Ben v.d. Luitgarden en Gerard de Haan. Ruud Monincx zat op zijn vertrouwde plaats achter de plaat.

Van beide kanten werden er fouten gemaakt en zes keer liet het HCAW-veld zijn werper in de steek terwijl de UVV-ers eveneens zes keer misgrepen. Daartegenover staat dat er af en toe voortreffelijke staaltjes honkbal te zien werden gegeven zoals het fraaie dubbelspel in de tweede slagbeurt van UW. Twee man sneuvelden op de actie van Roel Boodt, Piet Back en Rob Back. Ook de schitterende vangballen van Ben v. d. Luitgaren, Gerard de Haan en Roel Boodt bij HCAW en van Van Woensel bij UVV ontlokten de toeschouwers een warm applaus. Het meeste succes echter oogstte Piet Back met zijn twee geweldige home-runs.

Als eerste slagman in de eerste inning joeg hij de eerste bal met een geweldige uithaal het veld in. Aangezien het honkbalveld nog geen afscheiding heeft moest hij er nog voor lopen ook maar hij bereikte ruimschoots de thuisplaat en bracht daarmede de achterstand die HCAW in de eerste slagbeurt van UW had opgelopen tot 2-1 terug.

Wederom aan slag komend in de derde inning herhaalde hij deze prestatie en bewees daarmede dat de eerste tik geen toevalstreffer was geweest. Weer ging de bal voor het volle rondje het veld in en de achterstand die inmiddels was opgelopen tot 3—l werd teruggebracht tot 3—2. Wel werd hem in de volgende slagbeurten de mogelijkheid ontnomen om deze prestatie te herhalen want voor hem was alleen nog maar 4-wijd weggelegd. In de vijfde slagbeurt zou HCAW de achterstand wegwerken en een voorsprong nemen. Een twee-honkslag van Arend van der Kamp, gevolgd door een doorgeschoten bal en een honkslag van Gerard de Haan maakte de stand gelijk en toen Piet Back zijn eerste 4-wijd kreeg waren er twee honken bezet.

Roel Boodt kwam door een velderskeus op de honken maar Gerard sneuvelde hierdoor op drie. Met de medewerking van UVV's korte-stop bereikte ook Ben v. d. Luitgaren het éérste honk. Door een velderskeus van Roelof Kloeten passeerde Piet Back wederom de thuisplaat en de stand was omgebogen in een 4—3 voorsprong voor HCAW.

UVV gaf zich nog niet gewonnen en in de 6e slagbeurt volgden vier honkslagen die echter maar één punt opleverden. In deze slagbeurt werd o.a. door een bliksemsnelle reactie van Ruud Monincx de loper op het derde honk uitgetikt. Er ontspon zich nu een fel gevecht om de overwinning en deze kreeg zijn ontknoping in de laatste slagbeurt van HCAW.

Piet Back als eerste slagman kreeg uiteraard 4-wijd, een fout van pitcher Meredith op een tik van Roel Boodt bracht hem op het derde honk en Roel zelf op het tweede. Ben v. d. Luitgaren trachtte hem binnen te loodsen door een stootslag maar de eerste twee mislukten.

Een stootslag werd dus door niemand meer. verwacht want als deze ook zou mislukken is de slagman automatisch uit. Tot vreugde van alles vat HCAW was volgde toch op onnavolgbare wijze nog een stootslag en Piet Back snelde voor de vierde maal over de thuisplaat.

De strijd was gestreden. HCAW had verdiend gewonnen en behalve Piet Back en Roelof Kloeten die op uitstekende wijze Rob Hoffmann verving, verdienen alle spelers lof voor de wijze waarop zij zich hebben ingezet, waarbij niet mag worden vergeten de aandacht te vestigen op de voortreffelijke wijze waarop coach Frans Vrenegoor de ploeg naar de overwinning leidde.

Score-verloop:
UVV 2-0-1-0-0-1-0-0-0 = 4;
HCAW: 1-0-1-0-2-0-0-0-1 = 5
Werpresultaten:
UVV (H. Meredith): 8 - 2 - 8. 6 veldfouten;
HCAW (Roelof Kloeten) 9 - 2 - 6. 6 veldfouten.

Overige uitslagen in de 1e klasse B: HCK—ABC 5—5; Volewijckers—ADO 9—6.
De stand: ABC 13 - 22. HCK 12 - 20, HCAW 12 - 13, UW 12 - 8, de Volewijckers 11 - 5, ADO 10 - 2.
HCAW 2 won de belangrijke wedstrijd tegen S.E.C, uit Soest met 4-3 nadat in de laatste slagbeurt nog tegen een 3-2 achterstand werd aangekeken. Het tweede team is nog steeds ongeslagen.
Het derde negental moest met nederlaag genoegen nemen in Amersfoort tegen Quick 2.
dinsdag 28 juli 1964