Van onze medewerker
maandag, 25 juni 1990

Bussumers winnen één keer van Quick

HCAW kan voorlaatste plaats niet verlaten

Een poging tot een pick-off op het eerste honk. (Foto: ONBEKEND)
HILVERSUM — Het lukt Mr. Cocker HCAW maar niet om van de voorlaatste plaats in de competitie vandaan te komen. Het team sprokkelde ook dit weekeinde in de dubbel tegen Quick ook weer twee puntjes (2-1 winst en 11-9-verlies), maar de achterstand op de ploegen die een plaatsje in de play-offs kunnen claimen blijft veel te ruim.

Beide duels kenden een close-finish, met dit verschil dat de wedstrijd van zaterdag in de Bussumse honk-balvallei erg eentonig verliep en weinig hoogtepunten kende, Gelukkig vergoedde de spanning veel. HCAW-werper Frans Groot stak in prima vorm en werd door zijn veld op adequate wijze bijgestaan. Zijn tegenover David Williams kende aanvankelijk wat meer problemen, maar hij herstelde zich gaande de wedstrijd goed. In het Quick-veld was met name Early Belioso goed in vorm en door menige nul HCAW vijf innings lang van scoren kon afhouden.

In de vierde slagbeurt was de Bussumse ploeg dicht bij de openingsscore. Edsel Martis kwam na een basehit op het eerste honk, maar vervolgens strandde de hit-and-run met Clive Mendes in een dubbelspel. Daarna kwamen Mikio Aoki en Roland de Groot na twee maal vier wijd op de kussens. Echter na een vangbal van Nelson Orman in het midveld konden zij onverrichterzake weer in de dug-out plaatsnemen. In de vijfde inning leek het dan wel te lukken. Met Jeffrey Cranston (veldfout) en Reinier Abrahamsen (vier wijd) op de honken gaf Edsel Martis echter een krachtloze tik naar de pitcher, die de derde nul op het eerste honk kon maken.

Schitterend

De volgende inning was het dan wel raak en drukte HCAW eindelijk door. Met twee nullen kwamen Roland de Groot na een veldfout en Nelson Orman met een infieldhit op de kussens. Op een honkslag van Jurjan Koenen, die voor het eerst weer in de ploeg was opgenomen, kwam De Groot over de plaat (1-0). Voor HCAW had er nog meer ingezeten, maar Nelson Orman sneuvelde na een honkslag van Peter Kwakernaak op weg naar de plaat door een schitterende aangooi van verrevelder Patrick van Heyningen naar zijn catcher.

In de zevende slagbeurt wisten de Bussumers deze benauwde voorsprong te consolideren, ondanks de drie bezette honken (velderskeus en twee keer vier wijd) kwam Quick niet tot scoren. Even later trokken de Amersfooorters de zaken wel recht. Een honkslag van Patrick van Heyningen stuiterde over het twede honk, hij bereikte drie toen na een poging voor een pick-off de bal langs het eerste honk vloog. Op een klap van Edward Spanner kwam Van Heyningen tenslotte binnen (1-1).

Omdat in de laatste inning niets meer aan deze stand veranderde, moest er een verlenging aan te pas komen. Quick zette de sterke reliever Ivany Werleman in, maar dat pakte dit keer verkeerd uit. Reinier Abrahamsen sloeg een infield uit en op een streep van Edsel Martis liep hij het winnende punt over de plaat (2-1).

Werpcijfers HCAW: Frans Groot (10): 10-6-6-1; Quick: David Williams (9): 3-3-7-2, Ivany Werleman (2 man): 0-0-2-0.

Ook gisteren gaven beide ploegen elkaar nauwelijks een duimbreed toe, maar nu was Quick in de laatste inning de gelukkigere. Na één slagbeurt stond het 1-1 door twee solo-homeruns van respectievelijk Reinier Abrahamsen en Tom Terry.

Geen licht

Ook na drie innings was er nog geen licht tussen beide teams. Eerst knuppelde Clive Mendes twee punten (Jeffrey Cranston en Reinier Abrahamsen, nu een tweehonkslag) over de plaat, maar weer een homerun van Tom Terry, die nu Pierre Richardson meenam, zorgde voor 3-3.

Daarna liep HCAW uit. In de vierde inning kwamen de Bussumers na twee nullen op dreef en kon Clive Mendes met een grandslam— homerun vier punten binnenslaan (3-7). Quick vocht zich echter terug in de wedstrijd. In de zesde inning kwam Edward Spanner na een vangfout van Edsel Martis, vier wijd en een mislukte pick-off van Nico Adam op het derde honk en Early Belioso sloeg hem binnen (4-7). Mayo Noerdlinger kwam bij HCAW vervolgens op de heuvel. Hij redde zich aardig uit de benarde situatie, maar moest toch toestaan dat Eddy Tromp 5-7 scoorde.

In de volgende slagbeurt kwamen de Amersfoorters zelfs op voorsprong. Zes honkslagen leverden vier punten op (9-7). HCAW kwam echter terug in de negende inning door de tweede homerun van Reinier Abrahamsen, die Jeffrey Cranston (honkslag) meenam (9-9). Voor HCAW had er nog meer ingezeten, maar er werden een paar foutjes tussen de honken gemaakt. Toen kon Eddy Tromp de genadeklap toedienen. Met Edward Spanner op het honk ramde hij de bal het veld uit en bracht Quick de nipte overwinning: 11-9.

Werpcijfers HCAW: Nico Adam (5 + 3 man): 5-1-7-3, Mayo Noerdlinger (3 1/3 + 2 man): 0-0-8-1; Quick: Eddy Tromp (2 1/3 + 2 man): 1-3-4-0, Edwin Douze (3 2/3): 1-1-3-0, Ivany Werleman (2 -f 3 man): 3-0-4-0, Patrick van Heyningen (1); 1-0-0-0.

Hoofdcoach en teammanager Cees Herkemij en pitchercoach Craig McGinnis hebben beiden hun contract met een jaar verlengd bij Mr. Cocker HCAW.