Van onze medewerker
dinsdag, 5 juni 1990

Een zege en twee nederlagen tegen Kinheim

HCAW blijft kampen met werpersprobleem

Met een lange stap bereikt een HCAW'er veilig het honk in het duel van zondag met Kinheim. (Foto: Dagblad de Gooi- en Eemlander)
HILVERSUM — Ondanks de winst van gisteren (7-9 op Kinheim) zit Mr. Cocker HCAW toch in de hoek waar de klappen vallen. Niet alleen de slechte resultaten, dit Pinksterweekeinde werd ook tweemaal van dezelfde tegenstander verloren (11-7 en 8-10), maar ook het vertoonde spel geven alle reden tot bezorgdheid.

De wedstrijd van zaterdag stond in het teken van de lange halen. Er vielen liefst zeven homeruns en alle punten van de Bussumers vielen na zulke verre klappen. HCAW kwam pas onder stoom toen de Haarlemmers al een 7-0-voorsprong hadden genomen. Acht honkslagen gekoppeld aan achtmaal vier wijd leverden zeven runs op.

In de zevende inning kwam Ron van Zuilichem na een fout van Kinheims korte stop op het honk en na een homerun van Jeffrey Cranston werd het 7-2. Ook Edsel Martis knuppelde de bal over het hek (7-3) waarna Kinheim Tom Nanne van de heuvel haalde. Reliefpitcher Andre Smit kreeg echter direct de derde homerun van deze Bussumse slagbeurt te verwerken waardoor Ralph Milliard voor 7-4 kon zorgen. Kinheim liet het er echter niet bij zitten en betaalde in het gelijkmakende deel met gelijke munt.

Kunst afkijken

Raymond Beugeling raakte de bal voor een homerun en nam Gijs ten Bosch mee (9-4). De spelers hadden de kunst schijnbaar bij elkaar afgekeken en er volgden in de resterende twee innings nog drie homeruns. Jeffrey Cranston en Mikio Aoki bezorgden HCAW nog drie punten en Peter van Dalen bepaalde de eindstand op 11-7 voor Kinheim.

Werpcijfers HCAW: Frans Groot (3 innn. + 2 man): 3-6-2-0, Nico Adam (5 inn.): 1-3-10-1; Kinheim: Tom Nanne (6 1/3 inn.): 3-0-6-1.

Op eerste pinksterdag kende ook Kinheim pitcherproblemen, maar van een heel andere aard. Door een blessure van René Rijst (hamstring) moest jeugdwerper Roderick Balk op de heuvel. Bij HCAW had coach Cees Herkemij consequenties getrokken uit de slechte resultaten en verving Ron van Zuilichem. Op zijn plaats zat Reinier Abrahamsen achter de plaat. Al deze wijzigingen krikten het niveau van de wedstrijd niet op, het spelpeil was de hoofdklasse onwaardig. De HCAW-werpers gooiden liefst vijftien maal vier wijd.

Al in de eerste slagbeurt kwamen de Bussumers in de problemen toen Frank Koene de bal voor een tweehonkslag raakte, door Gerlach Halderman verder werd gebracht en op een fout van korte stop Mikio Aoki scoorde: 0-1. Kinheim kreeg daarna nog alle honken vol, maar de Bussumse aanhang haalde na de derde nul opgelucht adem. Een identieke situatie deed zich na twee keer vier wijd en een stoothonkslag in de volgende slagbeurt voor. Nu was een vangbal in het binnenveld de derde uit.

In de vierde inning liepen voor de derde keer alle honken vol en moest Patrick van Doorn na zijn zevende vier wijd het veld ruimen. Zijn vervanger Mayo Noerdlinger zag zijn eerste bal door Robert Knol strak langs het eerste honk geslagen en ook Elliot Rivera raakte de bal goed (0-4).

Hopeloos

Kinheims interregio-werper Roderick Balk kreeg de eerste innings maar twee honkslagen tegen, maar verloor zijn controle daarna hopeloos. Clive Mendes opende de vierde slagbeurt met een homerun (1-4), daarna volgden drie honkslagen op rij en werd Balk vervangen door de tweede jeugdwerper Michiel Reuvers. Deze begon met vier wijd zodat HCAW het tweede punt cadeau kreeg en op een basehit van Reinier Abrahamsen werd het zelfs 3-4.

Na twee man moest ook deze pitcher van de heuvel en kwam assistent-coach Tom Geestman opdraven. Kinheim-coach Boudewijn Maat probeerde het duel te vertragen en hoopte op een hoosbui uit de donkere hemel boven de Bussumse honkbalvallei, zodat de wedstrijd over gespeeld moest worden en de Haarlemmers misschien minder blessureproblemen zouden kennen. De weergoden kwam hem echter niet tegemoet en HCAW kon de opmars doorzetten. Na twaalf slagmannen en zeven honkslagen leidden de Bussumers met 6-4.

De HCAW-defensie deed het in de vijfde inning echter niet veel beter waardoor tien Kinheim-spelers aan slag kwamen. Noerdlinger startte met drie keer vier wijd op rij en werd vervangen door Casper van Rijnbach, die eerst een honkslag en vervolgens een grandslam-homerun van Gerlach Halderman te verwerken kreeg (6-9).

In het gelijkmakende deel hervond HCAW de aansluiting: 8-9, maar kon niet doordrukken, waarna Kinheim op een tweehonkslag van Frank Koene de eindstand op 8-10 bepaalde.

Werpcijfers HCAW: Patrick van Doorn (3 1/3 inn. + 4 man): 1-7-2-1, Mayo Noerdlinger (2/3 inn. + 3 man): 0-3-1-0, Casper van Rijnbach (5 inn.): 6-5-4-1: Kinheim: Roderick Balk (3 inn. + 4 man): 1-0-6-1, Michiel Reuvers (2 man): 0-1-1-0, Tom Geestman (5 inn. + l man): 2-1-7-1, Erik Lommerde (2 man): 0-0-0-0.

Toen niemand meer in een wending ten gunste van HCAW geloofde gebeurde dat gisteren toch in een gelijkopgaande duel. HCAW won dankzij een homerun in de laatste slagbeurt die twee runsopleverde.

Twee fouten

In de eerste slagbeurt kwam Kinheim door een homerun van Robert Knol met één man op de kussens op 2-0. In de tweede inning kwam HCAW eerst op gelijke hoogte na twee honkslagen en een fout van de eerste honkman en na drie maal vier wijd met Nelson Orman op de honken werd het zelfs 2-3. In de volgende slagbeurt liep HCAW uit tot 2-5, maar een homerun van Peter van Dalen in dezelfde inning bracht Kinheim weer terug (5-5).

Twee fouten van Mikio Aoki en een honkslag kostten HCAW twee punten en Kinheim kwam op 7-5. De Bussumers lieten de kopjes echter niet hangen en Aoki maakte zijn foutjes met een homerun met Reinier Abrahamsen op het honk weer goed: 7-7. Frans Groot, die Mayo Noerdlinger was komen vervangen, deed zijn werk naar behoren en op zijn werpen kon Kinheim niet meer scoren.

In de achtste en engende inning groeide Edsel Martis uit tot de man van de wedstrijd. Eerst voorkwam hij een homrun door de bal boven het hek te vangen om vervolgens zelf met een homerun de wedstrijd te beslissen: 7-9.

Werpcijfers HCAW; Mayo Noerdlinger (5 inn. + 2 man): 3-5-7-2, Frans Groot (4 inn.): 5-4-0-0; Kinheim: Erik Lommerde (9): 7-4-9-3.

Stand in de hoofdklasse: Neptunus 19-33, Sparta 18-26, Pirates 18-22, Nicols 19-20, Quick 17-18, Kinheim 18-18, ADO 18-12, Spartaan 17-11, HCAW 16-10, PSV 18-8.