28 juli 1964

Na twee mislukte stootslagen bracht derde HCAW de zege

In laatste slagbeurt

UVV werd met 5-4 verslagen

Een spectaculaire en voor de toeschouwers bijzonder aantrekkelijke wedstrijd heeft HCAW zaterdagmiddag het Utrechts UVV en 5-4 nederlaag toegebracht.

Met invallers voor Rob Hoffmann, Rob Ruizendaal, Piet Luteijn en John Broekhuis, die allen van hun vakantie genoten, zag het er naar uit dat, ondanks het feit dat UVV ook enkele invallers telde, HCAW het heel moeilijk zou krijgen.

De opstelling van het negental was nu als volgt: Roelof Kloeten verving Rob Hoffmann op de heuvel, Rob Back eerste honk, Roel Boodt tweede honk, Piet Back bezette zijn plaats als korte-stop, Arend v.d. Kamp derde honk, terwijl het veld werd gevormd door Coen Stiemer, Ben v.d. Luitgaren en Gerard de Haan. Ruud Monincx zal op zijn vertrouwde plaats achter de plaat.

Fouten

Van beide kanten werden er fouten gemaakt en zes keer liet het HCAW veld zijn werper in de steek terwijl de UVV'ers eveneens 6 maal misgrepen. Daartegenover staat dat er af en toe voortreffelijke staaltjes honkbal te zien werden gegeven zoals het fraaie dubbelspel in de tweede slagbeurt van UVV. Twee man sneuvelden op de actie van Roel Boodt, Piet Back en Rob Back.

Ook de schitterende vangballen van Ben v.d. Luitgaren, Gerard de Haan en Roel Boodt bij HCAW en van Van Woensel bij UVV ontlokte de toeschouwers een warm applaus. Het meeste succes echter oogste Piet Back met zijn twee geweldige homeruns.

Als eerste slagman in de eerste innings joeg hij de eerste bal met een geweldige uithaal het veld in. Aangezien het honkbalveld nog geen afscheiding heeft moest hij er nog voor lopen ook maar hij bereikte ruimschoots de thuisplaat en bracht daarmede de achterstand die HCAW in de eerste slagbeurt van UVV had opgelopen tot 2-1 terug. Wederom aan slag komend in de 3de innings herhaalde hij deze prestatie en bewees daarmede dat de eerste tik geen toevalstreffer was geweest. Weer ging de bal voor het volle rondje het veld in en de achterstand die inmiddels was opgelopen tot 3-1 werd teruggebracht tot 3-2. Wel werd hem in de volgende slagbeurten de mogelijkheid ontnomen om deze prestatie te herhalen want voor hem was alleen nog maar 4-wijd weggelegd. In de vijfde slagbeurt zou HCAW de achterstand wegwerken en een voorsprong nemen.

Een twee-honkslag van Arend van der Kamp, gevolgd door een doorgeschoten bal en een honkslag van Gerard de Haan maakte de stand gelijk en toen Piet Back zijn eerste 4-wijd kreeg waren er twee honken bezet. Roel Boodt kwam door een velderskeus op de honken maar Gerard sneuvelde hierdoor op drie.
Met de medewerking van UVV's korte stop bereikte ook Ben v.d. Luitgaren het eerste honk. Door een velderskeus van Roelof Kloeten passeerde Piet Back wederom de thuisplaat en de stand was omgebogen in een 4-3 voorsprong voor HCAW.

UVV gaf zich nog niet gewonnen en in de zesde slagbeurt volgden vier honkslagen die echter maar één punt opleverden. In deze slagbeurt werd o.a. door een bliksemsnelle reactie van Ruud Monincx de loper op het derde honk uitgetikt. Er ontspon zich nu een fel gevecht om de overwinning en deze kreeg zijn ontknoping In de laatste slagbeurt van HCAW.

Piet Back als eerste slagman kreeg uiteraard 4-wijd, een fout van pitcher Meredith op een tik van Roel Boodt bracht hem op het derde honk en Roel op het tweede. Ben v.d. Luitgaren trachtte hen binnen te loodsen door een stootslag maar de eerste twee mislukten. Een stootslag werd door niemand meer verwacht want als deze ook zou mislukken is de slagman automatisch uit. Tot vreugde van alles wat HCAW was volgde toch op onnavolgbare wijze toch een stootslag en Piet Back snelde voor de vierde maal over de thuisplaat.

Score-verloop:
UVV : 2-0-1-0-O-1-0-0-0 Is 4.
HCAW : 1-0-1-0-2-0-0-0-1 Is 5.

Werpresultaten:
UVV (H. Meredith) 8-2-8, 6 veldfouten
HCAW (Roelof Kloeten) 9-2-6, 6 veldfouten.

Honkbaluitslagen
De uitslagen van de dit weekeinde voor de competitie van de KNHB gespeelde honkbalwedstrijden luiden:

Hoofdklasse: HHC-Haarlem Nicols 0-4, VVGA-Schoten 0-1, Schoten- VVGA 7-6.
Eerste klasse A: Hazenkamp-HVA 5-15, Storks-Sp. Haarlem 10-0.
Eerste klasse B: Volewijckers-ADO 9-6, HCK-ABC 5-5; HCAW-UVV 5-4.
Tweede kiasse A: Robur et Velocitas-Kennemerland 13-3, HCTIW-Meteoor 16-8, TTHB-Terrasvogels 1-4, RCH-Spartaan 5-2.
Tweede klasse B: Geuzen-Bl. Wit 8-3 (Geuzen degradeert), HFC Haarlem-TYBB 7-8, Thamen-DIO 1-1, Quick-Onze Gezellen 2-7.
Tweede klasse C: CTC-Laakkwartier 11-1, Schiedam-HMS 1-0, RFC-Neptunus 15-8, Feijenoord-HSC Tilburg 10-8.