Van onze medewerker
maandag, 9 juli 1990

Bussumers winnen in Amsterdam met 7-11

HCAW geeft voorlaatste plaats aan De Spartaan

BUSSUM — Nadat zaterdag de wedstrijd van Mr. Cocker/ HCAW in de Bussumse honkbalvallei door de gestaag neervallende regen was afgelast, konden de Bussumers gisteren het uitduel met De Spartaan in Amsterdam wel spelen. Na meer dan drie uur honkbal vertrok HCAW met beide punten richting Bussum (7-11). Door deze zege passeerden de Bussumers De Spartaan ook op de ranglijst en deden ze de voorlaatste plaats aan de Amsterdammers over.

Na een evenwichtige wedstrijd met wisselende kansen grepen de Bussumers de winst pas in de laatste twee innings. Twee van de in totaal drie HCAW-homeruns leverden in die fase vier punten op. De zege was mede te danken aan het goede werk van reliefpitcher Patrick van Doorn en de agressie van HCAW, dat negentien honkslagen sloeg.

In de eerste slagbeurt kwam HCAW op 0-1 toen Clive Mendes na een tweehonkslag profiteerde van een vangfout van Henk Verseveld. In de volgende inning werd de voorsprong verdubbeld. Peter Kwakernaak sloeg een honkslag en werd door opofferingsstootslagen van Ron van Zuilichem en Roland de Groot naar drie gebracht. Hij scoorde op een klap van Reinier Abrahamsen (0-2).

Na drie keer vier wijd van werper Paul van Hijkoop kreeg HCAW het nog even benauwd, maar door een vangbal en drie slag werd deze inning zonder schade afgesloten. Daarna ging het echter mis bij de Bussumers. In de vierde inning hervond De Spartaan de aansluiting door een run van Tom Groot en in de volgende slagbeurt scoorden de Amsterdammers na twee nullen nog vier punten. Jay Caton kreeg vier wijd en daarna volgden honkslagen van Harold Pepin en Tom Groot.

Adamsappel

Bij HCAW kwam Nico Adam op de heuvel. Adam raakte bij het ingooien echter met een stuiterbal de adamsappel van catcher Ron van Zuilichem, die daardoor prompt moest uitvallen. Door een wilde worp en weer twee basehits werd het tenslotte 5-2 voor De Spartaan.

In de zevende inning begonnen de Bussumers aan hun inhaalrace. Edsel Martis opende met een homerun (5-3), Clive Mendes en Mikio Aoki volgden met honkslagen. Beiden werden door een opofferingsstootslag van Nelson Oman verder gebracht en scoorden op honkslagen van Jurjan Koenen en Peter Kwakernaak (5-5).

In het gelijkmakende deel kwamen de Amsterdammers echter weer op voorsprong. Jay Caton (honkslag) werd door Mike Stenzler (tweehonkslag) over de plaat geslagen (6-5). Patrick van Doorn, die Nico Adam ondertussen was komen te vervangen op de heuvel, hield daarna met tweemaal drie slag De Spartaan van verdere punten af. HCAW was echter onder stoom gekomen en raakte de ballen van reliefpitcher Raymond Nicolaas voortdurend. Na vier honkslagen van Edsel Martis, Clive Mendes, Mikio Aoki en Nelson Orman werd het 6-7 in de achtste inning. De genadeklap voor De Spartaan viel uiteindelijk in de laatste slagbeurt van HCAW. Op een homerun van Clive Mendes kwamen drie punten binnen en met zijn homerun zette Mikio Aoki het slotakkoord voor de Bussumers (6-11). Via een homerun van Harold Pepin deden de Amsterdammers toch nog iets terug: 7-11. Werpcij-fers HCAW: Paul van Hijkoop (4 2/3 inn. + 3 man): 3-6-4-0; Nico Adam (l 1/3 inn. + 2 man): 0-1-3-0; Patrick Van Doorn (3 inn.): 3-0-4-0; De Spartaan: Richard McKay (6 1/3 inn.) 5-1-12-1, Raymond Nicolaas (2 2/3 inn.): 1-3-7-0.

Stand in de hoofdklasse: Neptunus 31-54, Sparta 32-42, Pirates 31-39, Kinheim 30-33, Nicols 31-26, Quick 30-25, HCAW 30-24, ADO 32-24, Spartaan 31-23, PSV 30-18.

Vanavond haalt HCAW het zaterdag afgelaste duel met De Spartaan in. De wedstrijd, in de Bussumse honkbalvallei, begint om 19.00 uur.