Van onze sportredactie
maandag, 2 juli 1990

Koploper twee keer langs Bussumers

Neptunus laat HCAW'ers opnieuw in stof bijten

Aoki doet een krampachtige poging een speler van Neptunus de doorgang te beletten. (Foto: Dagblad de Gooi- en Eemlander)
BUSSUM — Mr. Cocker HCAW beet dit weekeinde tweemaal in het stof tegen koploper Neptunus. Zaterdag gaven de Bussumers op onbegrijpelijke wijze een riante voorsprong uit handen (12-9) en gisteren hadden de HCAW-ers in een door de regen geteisterde marathonpartij geen schijn van kans (2-14).

Zaterdag begon HCAW de wedstrijd fantastisch, nog nooit kregen de Bussumers dit seizoen zoveel slagbeurten (49), maar weer werden er veel lopers (dertien) op de honken achtergelaten. Neptunus slaagde er een paar maal in met een HCAW'er op het derde honk de derde nul te maken.

Al in de eerste inning kreeg Neptunus-pitcher Eric de Vries vijf honkslagen tegen en gooide hij één keer vier wijd. Hierop kwamen drie Bussumse punten binnen. Vervolgend vielen er drie nullen op rij en moest HCAW weer vaststellen dat er meer mogelijkheden in deze eerste slagbeurt hadden gezeten om de score te verhogen. In de tweede inning kwam Neptunus iets dichterbij toen Marlon Fluonia (tweehonkslag) scoorde op een klap van Bob van Aalen (1-3).

In de vijfde slagbeurt leken de Bussumers hun slag te slaan. Na tweemaal vier wijd voor Jurjan Koenen en Roland de Groot en een honkslag van Nelson Orman stroomden alle honken vol. Eerst scoorde Koenen op een opofferingsslag van Reinier Abrahamsen in het verre veld (1-4) en daarna kwamen er drie runs binnen op een homerun van Edsel Martis (1-7). HCAW ging vrolijk door met honkslagen van Clive Mendes en Mikio Aoki waarop het zelfs 1-8 werd. Het was trouwens toch een duel van het enorme slaggeweld. Er vertrokken liefst 35 honkslagen van de knuppels, bijna gelijk verdeeld over beide partijen (achttien om zeventien voor Neptunus).

In het gelijkmakende duel van de vijfde inning maakten de Rotterdammers vier punten, die na twee keer vier wijd en vier honkslagen op rij binnenkwamen (5-8). Bij HCAW werd de pitching duidelijk minder, maar ook aan slag werden er wat foutjes gemaakt zodat de Bussumers hun voorsprong niet verder konden uitbreiden en Neptunus sterk terugkwam. In de volgende slagbeurt leverde dat weer een punt op voor de gastheren. Patrick Vielvoye kwam na een basehit op het honk en rondde de rest van de kussens op een twee-pitter van Robert Niggebrugge (6-8).

HCAW scoorde in de zevende inning nog één punt na twee honkslagen van Nelsen Orman en Clive Mendes (6-9), voordat de definitieve ondergang werd ingeluid. In het tweede deel plaatste Neptunus zes honkslagen, waaronder een homerun van Jim Wasem die drie punten opleverde. Daarbij kwamen nog eens éénmaal vier wijd en twee opofferingsslagen zodat in totaal vijf punten over de plaat gleden (11-9) en Neptunus voor het eerste op voorsprong stond. In de achtste inning maakten de Rotterdammers de zaak met drie honkslagen af (12-9).

Werpcijfers Neptunus: Eric de Vries (4 1/3 + 1): 2-6-8-0; Harry Koster (4 2/3): 2-2-9-0; HCAW: Nico Adam (6 + 2 man): 4-4-10-1; Mayo Noerdlinger (2): 0-0-8-1.

Gisteren hadden de Bussumers tegen Geoffry Kohl veel minder kansen. Ze kwamen in de hele wedstrijd maar tot negen honkslagen, de helft minder dan de vorige dag. Daartegenover stond dat de HCAW-werpers Patrick van Doorn en Paul van Heijkoop beiden geen goede dag hadden. Aldus is de Bussumse nederlaag simpel verklaard.

Na een fout van korte stop Clive Mendes, twee keer vier wijd en twee doorgeschoten ballen scoorde Jim Wasem al in de eerste slagbeurt 0-1. Op een tweehonkslag van Marcel Kruyt kwamen ook het tweede en derde punt van deze slagbeurt binnen (0-3). In de tweede inning kwam Wim Martinus na vier wijd op het honk en na een tweehonkslag van Patrick Vielvoye en een opofferingsslag van Jim Wasem scoorde hij 0-4. HCAW deed in dezelfde inning voor het eerst iets terug. Mikio Aoki (tweehonkslag) scoorde 1-4 op een twee-pitter van Nelson Orman. In de derde inning liepen beide ploegen weer een puntje over de plaat. Na klappen van Bob van Aalen en Clive Mendes scoorden respectievelijk Marcel Kruyt en Reinier Abrahamsen 2-5. Voor de Bussumers was daarmee de koek op en alleen Neptunus kon het tempo volhouden. Jim Wasem kwam in de vierde slagbeurt na een fout van Jurjan Koenen op het honk en catcher Ron van Zuilichem was twee keer te langzaam om te voorkomen dat het tweede en derde honk werd gestolen. Op een basehit van Robert Niggebrugge werd het vervolgens 2-6.

Regen

Het duel lag daarna een uur stil vanwege de regenbuien. Dat dit niet goed is voor de concentratie van de spelers bewezen vooral de HCAW-werpers. Na vier wijd en twee honkslagen werd Patrick van Doorn in de zevende inning van de heuvel gehaald. Zijn vervanger Paul van Heijkoop begon met vier wijd en alle honken waren weer bezet. Zo modderde hij deze inning voort en pas na tien Rotterdamse slagmannen, die vier keer vier wijd kregen en drie honkslagen sloegen, kwam er een einde aan zijn lijdensweg (2-10). Ook in de achtste inning wisten de Rotterdammers de ballen goed te raken en werden er opnieuw vier runs genoteerd. HCAW kon in de gelijkmakende slagbeurt geen vuist meer maken, zodat na acht innings de eindstand kon worden opgemaakt: 2-14.

Werpcijfers Neptunus: Geoffrey Kohl (8): 4-0-9-1; HCAW: Patrick van Doorn (6 + 3 man): 3-7-8-2: Paul van Heijkoop (2): 1-3-5-3.