Van onze medewerker
maandag, 28 mei 1990

BUSSUMERS VERLIEZEN TWEE KEER

Dramatisch weekeinde voor honkballers HCAW

HILVERSUM — De honkballers van Mr. Cocker HCAW presteren tot op heden in de competitie beneden alle verwachtingen. Ook de beide wedstrijden van dit weekeinde leverden geen overwinning op. Zaterdag werd na een beslissend foutje van catcher Ron van Zuilichem in de negende inning nipt verloren van Quick (6-5). Het duel met De Spartaan was gisteren nog dramatischer. In de zevende inning kregen de Amsterdammers elf man aan slag. Zij lieten maar één honkslag noteren, maar kónden door vijf keer vier wijd en twee veldfouten wel zeven runs scoren: 7-6.

Al in de eerste inning kwam HCAW zaterdag op een 2-0-achterstand. Na een vangfout van Esdel Martis, een gestolen honk en tweemaal vier wijd kwamen op een honkslag van Ron Dix twee spelers over de plaat.

In de tweede slagbeurt van Quick bereikte Serge Artsen na drie slag en een wilde worp toch het eerste honk. Pierre Richardson, met vier uit vijf aan slag uitstekend op dreef, gaf een honkslag, waarna 'geraakt werper' voor Tom Terru volgde. De Amersfoorters hielden zodoende drie honken bezet. Nico Adam werd op de heuvel vervangen door Mayo Noerdlinger, diê een honkslag van Patrick van Heyningen om de oren kreeg. Daardoor kon Artsen 3-0 scoren. Alle honken bleven vol en opnieuw kwam Ron Dix aan slag. Hij gaf een basehit, waarmee hij zijn vierde punt binnensloeg: 5-0.

HCAW toonde echter vechtlust en krabbelde uit schijnbaar verloren positie terug. In de derde slagbeurt plaatste Nelson Orman een tweehonkslag en kwam na een wilde worp op drie. Edsel Martis kreeg vier wijd en Clive Mendes sloeg daarna de bal richting derde honk. Na een van foutje van de derde honk-man scoorde Orman (5-1). Op een opofferingsslag van Peter Kwakernaak werd het door Edsel Martis 5-2 en Roland de Groot sloeg een homerun en nam Mendes, die nog op de honken stond mee: 5-4.

Windstilte

In de volgende drie innings heerste er volledige windstilte en pas in de zevende slagbeurt kwamen de Bussumers na een verwarrende situatie op gelijke hoogte toen Nelson Orman op een honkslag van Mikio Aoki thuiskwam (5-5). In de achtste inning wisselde Quick zijn werper. Juany Werleman kreeg vier HCAW-ers tegenover zich en schakelde drie man met drie slag uit.

In de laatste slagbeurt van Quick opende Patrick van Heyningen met een honkslag en werd hij doorgestoten door Edward Spanner. Ron Dix kreeg opzettelijk vier wijd om een dubbelspelsituatie te kunnen creëren. Op een honkslag van Early Belisio probeerde Van Heyningen in een overmoedige bui de thuisplaat te bereiken en werd ingesloten. De bal ging een paar keer op en neer, waarbij de Bussumers vergaten het derde honk over te nemen. Ron van Zuilichem probeerde daarop Ron Dix op het tweede honk uit te maken. Hij gooide de bal echter langs het honk en Van Heyningen kon op zijn gemak het winnende punt voor Quick binnenlopen: 6-5.

Werpeijfers Quick: David Williams (7 2/3): 6-4-7-4, Juany Werleman (1 1/3): 3-0-0-0; HCAW: Nico Adam (l 1/3 + 3 man): 1-2-3-1, Mayo Noerdlinger (7): 5-1-8-3.

Gisteren kwam HCAW tegen De Spartaan na een solo-homerun van Edsel Martis op 0-1. In de vierde inning werd die voorsprong uitgebreid, Clive Mendes scoorde op een tweehonkslag van Peter Kwakernaak, die zelf binnenkwamen na een honkslag van Reinier Abrahamsen (0-3). Tot de zevende inning kwam er geen verandering in deze stand. Toen kwam De Spartaan aan slag en begon voor HCAW de ineenstorting. Na twee keer vier wijd en een velderskeus liepen alle honken vol en was er nog maar één man uit.

Gratis punt

Frans Groot werd toen op de heuvel vervangen door Paul Moerman, die Harold Pepin vier wijd gaf en De Spartaan een gratis punt schonk. Daarna volgden een wilde worp en een honkslag ens tond het weer gelijk. Moerman had twee slagman tegenover zich gehad en er waren drie punten gescoord. Patrick van Doorn was de volgende werper die het mocht proberen.

Ook Van Doorn startte met vier wijd en weer waren alle honken vol. Op twee fouten van korte stop Mikio Aoki en een wilde worp kwamen vier punten binnen (7-3). Gelukkig was daarmee voor HCAW het leed geleden en hield Patrick van Doorn in de achtste inning stand.

Weer reikte de eindsprint van HCAW niet ver genoeg. In de achtste slagbeurt kwamen op een honkslag van Reinier Abrahamsen twee man over de plaat (7-5) en in de afsluitende slagbeurt kwamen de Bussumers nog dichtbij. Vier wijd, velderskeus en een vangfout leverden echter slechts één puntje op (7-6).

Werpcijfers De Spartaan: Richard Mackay (8): 4-1-11-1, Jeffrey Keeler (1): 1-1-0-3; HCAW: Frans Groot (6 1/3 + 3 man): 4-5-3-2, Paul Moerman (2 man): 0-1-1-0, Patrick van Doorn (l 2/3): 0-1-1-2.