Van onze medewerker
maandag, 21 mei 1990

Bussumers twee keer onderuit tegen Neptunus

Dramatische nederlaag HCAW in slotinning

De tweede honkman van HCAW krijgt de bal iets te laat in de handschoen, waardoor de Neptunus-speler het kussen kan bereiken. (Foto: Dagblad de Gooi- en Eemlander)
HILVERSUM — Na de dubbele winst in de triple van vorige week had Mr. Cocker HCAW aansluiting gevonden bij de middenmoot, maar in Rotterdam waren de Bussumers zaterdag niet in staat het koploper Neptunus echt lastig te maken. Met de nieuwe Amerikaanse aanwinst Mikio Aoki (met een slaggemiddelde van 0.800 goed op dreef) voor het eerst in de gelederen was de HCAW-aanval niet in staat de zeven maal vier wijd van werper Patrick van Doorn glad te strijken: 7-4.

Ook gisteren konden de Rotterdammers hun ongeslagen status handhaven, al zag het daar aanvankelijk niet naar uit. In de eerste acht innings kreeg Nico Adam maar één honkslag tegen, maar in de negende inning met twee man uit en twee slag kaal greep Neptunus zijn allerlaatste kans en liet de Bussumers ontgoocheld achter: 2-5.

Zaterdag sloegen de HCAW'ers vijf honkslagen meer dan hun tegenstanders, maar bij de Bussumers vielen ze te verspreid om veel op te kunnen scoren. Neptunus wist twee keer een aardige ralley produceren. Gevoegd bij de de vele keren vier wijd leverde dat meer punten op. In de tweede inning kregen de Rotterdammers alle honken vol na drie maal vier wijd op rij en scoorden twee runs na een doorgeschoten bal (Marcel Kruyt) en een verre opofferingsslag van Wim Martinus waarop Ken Brauckmiller thuis kwam. Twee slagbeurten later kwam HCAW iets terug. Mikio Aoki en Roland de Groot sloegen beiden een tweehonkslag, waardoor Aoki kon tegenscoren (2-1). In het tweede deel van deze inning kreeg Neptunus voor de tweede keer alle honken bezet na twee honkslagen en vier wijd. Bob van Aalen joeg de bal voor een tweehonkslag tegen het hek in het midveld en bracht drie punten thuis: 5-1. Zelf liep hij het zesde punt over de plaat op een tweehonkslag van Jim Wasem.

Daarna presteerden de gastheren aanvallend niet meer zo veel en sloegen in totaal zeventien vangballen in het verre veld. HCAW krabbelde in de vijfde slagbeurt nog iets van de achterstand af. De Bussumers kregen na vier wijd en twee basehits alle honken vol. Eerst sneuvelde Geza Kovacs nog op de thuisplaat, maar vervolgens konden Jeffrey Cranston en Nelson Orman binnenkomen op honkslagen van Clive Mendes en Aoki: 6-3.

Automatisch

In de zevende en negende inning voegden beide ploegen nog één punt aan hun totaal toe. Ken Brauckmiller wandelde na vier wijd met drie honken bezet automatisch het zevende punt voor Neptunus binnen en voor HCAW tekende Clive Mendes op een tweehonkslag van Edsel Martis de eindstand aan: 7-4.

Werpcijfers Neptunus: Eric de Vries (5 1/3 + l man): 1-2-8-0 Ruurd van Drongelen (3 2/3): 3-1-4-0; HCAW: Patrick van Doorn (8): 3-7-7-2.

Gisteren werd voor de tweede wedstrijd tegen Neptunus Roland de Groot gehuldigd vanwege het feit dat het in de tien jaar dat hij voor de selectie uitkomt 250 wedstrijden heeft gespeeld. Dit feit leek de Bussumse spelers te inspireren en in de tweede inning kwam HCAW met een mooie ralley van twee honkslagen van Mikio Aoki en Roland de Groot en een stoot-honkslag van Ron van Zuilichem op toeren. Neptunus-werper Geoffrey Kohl had het moeilijk en met alle honken vol kreeg Jeffrey Cranston vier wijd en werd het via Aoki 1-0. Alle kussens bleven bezet, maar na drie slag en een mooi dubbelspel moesten de Bussumers constateren dat ze meer runs uit deze mogelijkheid hadden moeten scoren.

Pas in de vierde inning werd Neptunus na twee keer vier wijd en een foute aangooi van Ron van Zuilichem naar het tweede honk gevaarlijk. Een sprintje van Edsel Martis op een hoge bal in het midveld betekende echter de derde nul. De kleine voorsprong voor HCAW bleef lang gehandhaafd. De Rotterdammers kregen veel ballen het infield niet uit en sloegen weer tien vangballen in het verre veld. Vooral Roland de Groot had er goed het oog in en verrichtte een paar mooie reddingen.

Kinderlijke

De Bussumers verzuimden ondertussen een paar kleine mogelijkheidjes te benutten. In de zesde inning liet Edsel Martis zich op een kinderlijke manier van het tweede honk afpikken en in de achtste slagbeurt liet Clive Mendes zich bij een poging de thuisplaat te bereiken insluiten en werd uitgemaakt.

Opgezweept door het enthousiaste publiek moest Nico Adam in de laatste slagbeurt Neptunus op de nul zien te houden, maar na vier wijd en een tweehonkslag van Ken Brauckmiller tekende Marcel Kruyt de gelijkmaker aan. Marlon Fluonia vervolgde direct met weer een tweeputter waarop Brauckmiller de gasten op voorsprong zette (1-2). Daarna verving Frans Groot Nico Adam, die met twee man uit en twee slag kaal de wedstrijd bijna binnen had. Groot zag eerst Bob van Aalen na vier wijd naar het eerste honk wandelen, waarna Wim Martinus met een homerun drie punten binnensloeg: 1-5.

HCAW was aangelopen terug te komen. Het was voor iedereen onbegrijpelijk dat coach Cees Herkemij aan slag Peter Kwakernaak niet inzette voor Geza Kovacs, die in alle competitiewedstrijden tot op heden nog geen honkslag heeft geslagen. Het lukte alleen Jeffrey Cranston om op een honkslag van Nelson Orman de achterstand iets te verkleinen (2-5), maar de deceptie voor HCAW was er niet minder om.

Werpcijfers Neptunus: Geoffrey Kohl (7): 4-1-7-1, Ken Brauckmiller (2): 0-0-3-3; HCAW: Nico Adam (8 2/3): 4-5-3-1, Frans Groot (1/3): 0-1-1-0.

Stand in de hoofdklasse: Neptunus 10-20; Sparta 10-16; Nicols 11-14; Pirates 10-12; Kinheim 10-8; Quick 10-8; HCAW 11-8; ADO 10-6; Spartaan 10-6; PSV 10-4.