Frank van de Gevel

HCAW herovert landstitel

Bussummers in negende inning naar winst

De honkballers van HCAW bevestigden hun vorm van de reguliere competitie in de Holland Series. In de finale versloegen zij in vier wedstrijden het Rotterdamse Neptunus. (Foto: Algemeen Dagblad)
ROTTERDAM - Ruim 60 uur zat Michael Duursma de afgelopen weken in het vliegtuig om een paar potjes te honkballen. De reislust van de korte stop van Mr.Cocker HCAW blijkt niet voor niets te zijn geweest. Zijn club won zaterdag de vierde wedstrijd van de Holland Series. De 3-2 zege op Tropicana Neptunus zetten de Rotterdammers op een onoverkomelijke 3-1 achterstand.

Duursma studeert in Los Angeles waar in augustus het universiteitsjaar van start ging. Voor de halve finale tegen Kinheim vloog hij een keer over de oceaan en de twee finaleweekeinden kostte hem twee vluchten. ,,Het was logischer dat ik deze week in Nederland zou zijn gebleven, maar er was een docent die vond dat ik zijn lessen niet kon missen. Dus moest ik voor vier dagen terug. Ondanks een vlucht van ruim tien uur heb ik nauwelijks last van een jet-lag gehad."
Hoewel Duursma zich dus redelijk fit voelde, maakte hij toch meer fouten dan normaal. Twee maal greep de korte stop mis en dat is net zoveel als tijdens zijn hele optreden (tien wedstrijden) in de reguliere competitie.

Van Duursma moest coach Brian Farley - die er bij het bestuur nadrukkelijk op had aangedrongen om hem te laten overkomen - het zaterdag dus niet hebben. Gelukkig voor de Amerikaan waren er andere spelers die de kar trokken. Zijn lof ging vooral uit naar zijn startende werper Patrick de Lange die in ruim acht innings slechts twee slagmannen van Neptunus de thuisplaat zag passeren.
International De Lange komt in de werperhiërarchie van de Bussummers na Jurriaan Lobbe-zoo op de tweede plaats. Toch koos Farley er zaterdag voor om Lobbezoo niet tegenover Neptunus-werper Rob Cordemans te zetten, omdat Cordemans maar weinig wedstrijden uit handen geeft.,, Tegen Cordemans hebben we in vijftien innings maar een punt gescoord", verdedigde Farley zijn beslissing. ,,Ook had De Lange al een keer van Neptunus gewonnen. Mocht het misgaan, dan hadden we in ieder geval een 'verse' Lobbezoo voor het beslissende duel gehad."

Aanvankelijk leek de aanval van HCAW inderdaad machteloos tegen de beste werper van Nederland, maar in de negende inning kreeg de Rotterdammer het toch onverwacht moeilijk. In acht innings had Cordemans nog geen enkele HCAW'er op het tweede honk hoeven toe te laten en dus leken de Rotterdammers met een 2-0 voorsprong op zak in die negende slagbeurt wel klaar voor de winst. Zes slagmensen later waren de rollen echter omgedraaid. Cordemans raakte zijn controle kwijt en vooral de spetterende tweehonkslag van Gino Arrindell deed Neptunus ineen krimpen (2-3).

Routinier René Rijst kreeg vervolgens als reliever het vertrouwen om de Bussumse winst vast te houden. Dat lukte vooral dankzij een schitterende running catch van midvelder Jeffrey Cranston op het moment dat er twee honken bezet waren.

Daarmee tekende Rijst voor de bevrijdende derde 'nul'. Tot zijn eigen verbazing. De 34-jarige werper bereidde zich al voor op een vijfde duel. ,,Bij het begin van de negende inning zei coach Farley dat ik wat moest loslopen. Ik had ruim twee uur op de bank gezeten en door de kou was ik behoorlijk stijf geworden. Nadat het gelijkmakende punt wist ik dat ik voor de laatste slagbeurt van Neptunus alsnog de heuvel opmoest. Ik heb me nog een beetje los kunnen gooien, maar optimaal was het zeker niet."

Door de vangbal van Cranston pakte HCAW de titel terug van Pioniers. De Bussummers hadden daar ook het meeste recht op. In tegenstelling tot de andere play-offsdeelnemers Neptunus (slechte start en coachwisselingen), Pioniers en Kinheim (veel onderling gekrakeel) kende HCAW een heel regelmatig seizoen. Na 45 wedstrijden bezette HCAW dan ook terecht de eerste plaats in de competitie. Dat bleek niet altijd een garantie voor de landstitel, want in de laatste acht jaar ging de nummer een uit de reguliere competitie tijdens de play-offs vier keer onderuit.