dinsdag, 13 september 1977

Scheidende Ade Fijth sleepte HCAW naar Bekerfinale

Ade Fijth voor het laatst in beeld. De nu 31-jarige HCAW'er speelde afgelopen zaterdag zijn laatste wedstrijd voor de club die hij 19 jaar trouw diende en menig wapenfeit voor de Bussumse club bevocht. Zijn laatste partij was grandioos, want zonder meer kan gezegd worden, dat hij eerst als eerste honkman en later als werper zijn club in de bekerfinale bracht. Na afloop van het vier uren durende gevecht, werd Ade Fijth door bestuur en spelers gehuldigd. Als afscheidscadeau kreeg hij een filmapparaat. Voor echtgenote Jacqueline waren er bloemen evenals voor Sparta speler Hamilton Richardson, die voor het laatst in Bussum het slaghout hanteerde. Hij zet er ook een punt achter. (Foto: Fotostudio Vonk)
BUSSUM — Nikon HCAW heeft zaterdagmiddag de finale kunnen bereiken voor de Honkbalbeker door een 13-7 overwinning op het Rotterdamse Sparta. Om tot die uitslag te komen hebben de matadoren vier uren in de Bussumse arena „vertoefd" en dat was niet bijzonder aangenaam in verband met het slechte weer. De strijd moest nog een half uur worden onderbroken en dat was na de eerste inning toen de Bussumers na met 12 man aan slag te zijn geweest een veelzeggende 6-0 voorsprong hadden genomen. Een tweede „stop" werd er gemaakt na een incident toen Stanley Boutisma met zijn drie slag geen genoegen had genomen en de anders zeer correcte Spartaan met zijn knuppel zwaaide naar catcher Bart Seidel en daar zag arbiter Goode een bedreiging in. Na een ellenlange discussie verdween Boutisma tenslotte van het tapijt en ging Hodge zijn plaats innemen. De Bussumers bouwden nadien de voorsprong verder uit tot 8-1 en was een zeven inningspartij duidelijk in zicht.

Een drama leek echter over Nikon HCAW te komen, want in de vijfde slagbeurt, toen werper Eddy Tromp duidelijk zijn controle had verloren, greep Sparta haar kans en kwam tot 8-7 terug. Tot grote vreugde van alles wat HCAW was, herstelden de pupillen van Cees Herkemij zich mede omdat Ade Fijth op de heuvel was verschenen en geen punt meer toestond. De slagkracht keerde ook terug en HCAW finishte met 13-7.

De scheidende Ade Fijth was wel de hoofdfiguur van deze middag. In eerste instantie speelde hij een voortreffelijke partij als eerste honkman en werd later de reddende engel als werper.

Vuurwerk

Nadat Sparta in haar eerste slagbeurt maar een povere indruk had gemaakt en uitsluitend Ed v. d. Berg na vier wijd op het tweede honk teeg, bleek de eerste klap van HCAW de bekende daalder waard. Peter v. d. Ster was met een twee honkslag begonnen en toen Sydney Hickinson met een honkslag volgde waren één en drie bezet. Een opofferingsslag van Alfred de Leeuw was voldoende voor het eerste punt. Sydney op het derde honk gearriveerd kon stapvoets thuiskomen op de drie honkslag van Ade Fijth, die daarna werd binnengeslagen door Louis Jacobs. En een 3-0 stand met slechts één man uit kon nog meer runs inhouden en die kwamen er ook uit. Eddy Tromp kwam op het eerste honk na geraakt werper en Jacobs Beoorde op een tik van Bart Seidel. Daarna deed René Boin zijn plicht met een honkslag en bracht Tromp thuis, waardoor de stand inmiddels 5-0 was geworden. Rob v. d. Veen sloeg met alle honken bezet ook nog maar een honkslag waarop Bart Seidel scoorde. Koos v. d. Mark kon eindelijk in herstel komen door Hickinson en de Leeuw drie slag te geven. De inning had 35 minuten in beslag genomen.

Incident

Sparta zorgde in de tweede inning voor een incident, Jonkers was op drie slag uitgegaan, Menheere kreeg het eerste honk na geraakt werper en daarna was John v. d. Mark goed voor een honkslag. Met twee man op de honken was er goede mogelijkheid voor Sparta, maar die verkleinde na drie slag voor Boutisma waarop het reeds bovenvermelde incident volgde. Na de discussie werd verder gespeeld maar aldus de lezing onder protest van Sparta.

Door het uitgaan van Koos v. d. Mark op actie één naar drie was deel één van de tweede inning voorbij. De Bussummers konden de score in de tegenbeurt niet opvoeren maar kwamen in de derde inning tot 7-0 door Peter v. d. Ster die eerder een twee honkslag had afgegeven. In de vierde inning scoorde Sparta tegen door Hamilton Richardson, maar in de gelijkmakende slagbeurt werd het 8-1 door Jacobs na een drie honkslag van Eddy Tromp.

Narigheid

Wat niemand voor mogelijk had gehouden was dat Sparta nog terug zou komen. De narigheid voor de Bussummers en hun aanhang begon met twee keer vier wijd en twee wilde worpen, die Eddy Tromp afleverde en die laatste leverde 8-2 op voor Sparta. Het duurde naar ieders overtuiging te lang voordat Tromp vervangen werd en pas na 8-7 besloot Cees Herkemij in te grijpen. Achteraf bezien was het nog niet te laat, maar slechts één punt achterstand was met nog vier innings voor de boeg, heel weinig. HCAW had in de tegenbeurt nog niets kunnen uitrichten en Sparta scoorde in de zesde inning evenmin.

Herstel

Het eigenlijk niet meer verwachte herstel zag men in de zesde inning. Geraakt werper was er voor Sydney Hickinson, die na het tweede honk te hebben gestolen, thuiskwam op een drie honkslag van Alfred de Leeuw. Het was een beslissende klap voor Sparta, dat verder achter raakte. De Leeuw kwam binnen op een honkslag van Boddendijk en het was Ade Fijth die de thuisplaat succesvol ging stelen. Toen Boddendijk 12-7 maakte na goed werk van Boin was het wel gebeurd met de Rotterdammers. In de zevende inning voegde HCAW nog een punt aan de score toe door de Leeuw na een opofféringslag van Jacobs. De Bussummers gingen onbezorgd naar de finish, die pas om half zeven bereikt werd. De vier uren van Bussum zullen de fans die tot het laatste ogenblik bleven niet licht vergeten. Het meest belangrijke was dat HCAW de finale had bereikt en dat huzarenstuk hadden de Bussummers niet eerder kunnen leveren.