dinsdag, 5 juli 1977

Sparta eindelijk gepakt door Nikon-HCAW

Nkon-HCAW—Sparta werd 4-0, een positieve uitslag voor de Bussumers die nog niet eerder tegen de Rotterdammers was bereikt. Hier gaat Ade Fijth het eerste punt voor zijn ploeg scoren op een twee honkslag van Rickey Placides. Hoofdscheidsrechter Staller en Sparta-catcher Alfio Truman „turen" nog naar de bal. Links Rob v.d. Veen, de volgende slagman, die echter op drie slag zou uitgaan. (Foto: Fotostudio Vonk)
BUSSUM — Zaterdag 2 juli 1977 kan toch wel als een historische dag worden opgetekend, want de Bussummers presteerden het om voor het eerst in de competitie van de hoofdklasse, het Rotterdamse Sparta te kloppen met 4-0. „We hebben nog nooit in competitieverband van ze kunnen winnen", aldus oud-voorzitter Wim Boin" en dat hebben we voetstoots aangenomen.

De stemming was na afloop uiteraard bijzonder opgewekt, maar er was daarbij een bittere nasmaak door een incident in de zevende inning. Louis Jacobs werd geraakt door pitcher Koos v. d. Mark en daar wond de HCAW'er zich dusdanig over op, dat hij het veld instoof om „revanche" te nemen. Eerder in de wedstrijd. was Jacobs bijna geraakt en het verhaal ging, dat hij in de vorige competitie, toen hij nog bij Dorlas Quick speelde, zes keer door v. d. Mark geraakt zou zijn.

Scheidsrechter Staller accepteerde het eigen rechter spelen van Jacobs niet en stuurde hem weg en voor hem mocht Albert Husken op het eerste honk plaatsnemen. Nog na de wedstrijd was Jacobs niet “afgekoeld", maar gelukkig bleef alles binnen de perken. Het muisje zal voor Jacobs overigens nog wel een staartje krijgen. Zondag in Rotterdam trad hij niet aan vanwege een directe schorsing.

In Rotterdam werd het voor de Bussummers geen nieuwe victorie, ofschoon daar wel een beetje op gehoopt was. Sparta-werper Rafaël Hodge, als de zwakste beschouwd, werd er ditmaal niet “afgeslagen". In de vijfde inning kwam de doorbraak voor Sparta, dat uiteindelijk met 5-1 won.

niet mis

Het optreden van werper Koos v. d. Mark was in de eerste slagbeurt niet mis te verstaan. Peter v. d. Ster, Alfred de Leeuw en Wim Hageman konden op drie slag inrukken en voor de vele fans, die ondanks vakanties en TV-uitzending tennis, in de Vallei aanwezig, was het een grote teleurstelling, dat de „kop" zo was gesneuveld. De eerste slagbeurt van de Spartanen leverde slechts een honkslag op van Henk Damiëls.

Het betere werk zagen we van de Bussummers in de tweede inning, toen Ade Fijth door vier wijd op het eerste honk arriveerde en op een fout naar twee kon gaan. Louis Jacobs werd daarna uitgevangen, maar Rickey Placides bracht Ade Fijth over de thuisplaat met een fraaie twee honkslag. Het bleef bij 1-0, want Rob v. d. Veen kreeg drie slag. Eerder was René Boin fraai uitgevangen door Richardson.

Tam

Het verdere verloop was tot aan de zevende inning tam te noemen. Onder aanvoering van werper Ade Fijth werd met de velders goed verdedigd, maar anderszijds was het goed pitchen van Koos v. d. Mark oorzaak, dat de Bussummers niet konden doorstoten. In de vierde inning was er voor Nikon-HCAW toch wel een scoringskans na de twee honkslag van Ade Fijth, die daarvoor „makker" Hageman op drie slag had zien uitgaan, René Boin bracht zijn pitcher een honk verder, maar kreeg drie slag, waardoor de kans op een grotere voorsprong verloren ging.

In de zevende slagbeurt konden de Bussumers een doorbraak forceren, maar daaraan vooraf was het incident met Jacobs geschied. Ade Fijth was op een actie drie uitgeschakeld, maar René Boin kreeg vier wijd. Toen kwam Jacobs oog in oog met Koos v.d. Mark en werd geraakt. Nadat Jacobs het speelveld onvrijwillig had verlaten, was er toch nog onrust in het veld vooral bij Sparta. Werper Koos v.d. Mark was kennelijk nog van streek. René Boin was wel uitgegaan en met twee nullen leken de Rotterdammers de zaak nog te klaren, maar velderskeus was er voor Rickey Placides en toen Rob v.d. Veen door een fout van de korte stop het eerste honk kon nemen, waren alle honken bezet.

Voor Bart Seidel was er een taak weggelegd en daar kweet hij zich ook van.
Seidel legde een prachtige honkslag neer waardoor Husken en Placides konden scoren en dat betekende 3-0. Rob v.d. Veen, op drie gekomen, werd door Peter v.d. Ster binnengeslagen (4-0), maar verder liep de score niet op omdat Alfred de Leeuw uitging na een actie 1-3.

Formaliteit

Het uitspelen van de wedstrijd was toen nog maar een formaliteit vooral toen de kop van de Spartaanse slagploeg aan de kant ging. Voor Ade Fijth een extra pluim, toen hij eerst Jones en daarna Hamilton Richardson op drie slag naar huis stuurde. Truman was door René Boin fraai uitgevangen. Een schouderklop was er nog voor Rob v.d. Veen van zijn makker toen hij de laatste man John v.d. Mark uitmaakte door een aangooi uit een moeilijke hoek naar het eerste honk.

Rotterdam

De tegenvaller was er zondag in de Maasstad, want de kansen op nieuwe winst werden goed aangeslagen. Van werper Hodge was bekend, dat er op hem geslagen kon worden, maar dat pakte anders uit. Slechts zeven keer werd hij „geraakt", op zich niet zo slecht maar de Bussumers kregen er slechts één punt uit tegen Sparta vijf uit negen honkslagen.

In de eerste slagbeurt liet HCAW een goede scoringskans liggen na honkslagen van Peter v.d. Ster, Wim Hageman en Alfred de Leeuw, maar er kwam niets uit. Sparta opende de score met een homerun (solo) van Alfio Truman en pas in de vierde inning werd de stand gewijzigd. Voor HCAW werd er een homerun genoteerd voor Ade Fijth en de stand was gelijk.

Henk Daniels was goed voor 2-1 na een twee honkslag van John Jonkers in de gelijkmakende beurt. In de vijfde inning was de strijd practisch beslist. Batisma en Trum voerden de score tot 4-1 op en in de zevende slagbeurt scoorde Ed v.d. Berg 5-1 na een tik van Truman. René Boin die Eddy Tromp toen moest aflossen op de heuvel, keek na geraakt werper voor Daniels tegen drie bezette honken op, maar Alfred de Leeuw ving Jonkers uit en voorkwam verder onheil. De partij ging daarna als de bekende nachtkaars uit.

werpcijfers:

Zaterdag Sparta (Koos v.d. Mark) 8-2-4 en 2 fouten. Nikon-HCAW (Ade Fijth) 5-2-4 en één fout. Zondag: Sparta (Hodge) 2-0-7 en foutloos. Nikon-HCAW (Eddy Tromp) over 6 2/3 inning 5-3-9 en voor Boin 0-0-0. Het veld maakte één fout.