vrijdag, 6 mei 1977

‘Duistere’ beslissing nekt NIKON/HCAW

Nikon/HCAW—Sparta was afgelopen dinsdagavond een aantrekkelijk duel, dat echter een negatief resultaat opleverde voor de Bussumers, die overigens beter verdiend hadden. Hier op de foto voltooit André Boddendijk een dubbelspel, waarvan wij er later nog één te zien kregen. (Foto: Fotostudio Vonk)
BUSSUM — De vele honkbalfans die dinsdagavond in de Vallei de wedstrijd tussen NIKON/HCAW en Sparta hebben bijgewoond, verlieten de arena met gemengde gevoelens.

Na zes innings werd de partij door hoofdscheidsrechter Mos als beëindigd verklaard bij de stand 6—4 in het voordeel van de Rotterdammers en daarover was het publiek in de eerste plaats ontevreden, omdat het naar ieders begrippen nog „dag" was. In tweede instantie was het misnoegen over het feit, dat van de kennelijk voorgenomen arbitrale beslissing geen informatie was verstrekt via de speaker.

Dat Sparta winnaar was geworden in het bepaald aantrekkelijke duel, kon voor Nikon/HCAW niet teleurstellend worden genoemd. De Bussumers excelleerden door foutloos te spelen, voerden tot tweemaal toe een fraai dubbelspel uit en waren aan slag met negen honkslagen niet veel minder dan Sparta, dat elf honkslagen produceerde.

Wat echter wel als teleurstellend moest worden beschouwd, was dat in de tweede en in de vierde inning kansrijke posities om Sparta voorbij te komen niet benut werden.

Dat de eerste klap de bekende daalder waard was, bewees Hamilton Richardson, die in de eerste slagbeurt de bal over de hekken sloeg (110 meter) en zijn homerun, de eerste dit seizoen in de Bussumse honkbalvallei met twee punten beloond zag en juist met die marge zou Sparta uiteindelijk zegevieren (4—6).

Angst

In de eerste inning werd kopman Ed v.d. Berg fraai uitgevangen. Dat Alfio Truman na vier wijd op de honken kwam betekende nog geen angst, maar toen daarna Hamilton Richardson uithaalde voor de reeds gemelde homerun, was die angst er wel, dat er een grote nederlaag op komst was. Verademing echter nadat Daniels uitgevangen was door Albert Husken en dezelfde speler op een actie met 3 Jonkers uitmaakte.

In de tegenbeurt werd het 1—2, want na geraakt werper voor Husken, sloeg Rob v.d. Veen raak, bracht Husken op het tweede honk en deze kon later „thuiskomen" na een foutieve aangooi. V.d. Veen en Ade Fijth werden toen van de kussens „geplukt" en voor Louis Jacobs was er drie slag.

De tweede inning kenmerkte zich wel als een spektakelstuk, hoewel niemand dat vermoedde. Hodge en Bautisma waren al aan de kant gezet, maar toen volgde er een twee-honkslag van John v.d. Mark en klappen van Koos v.d. Mark en Ed v.d. Berg. John v.d. Mark was goed voor 1—3 en na een infield-hit van Truman werd het 1—4 door Koos v.d. Mark. Ade Fijth nam toen het werpen van René Boin over, maar kreeg direct het lachende gezicht van „Hammie" tegenover zich, die prompt een twee-honkslag plaatste, waardoor Ed v.d. Berg 1—5 scoorde.

Het was maar goed, dat Daniels door Ade Fijth werd uitgemaakt.

Louis Jacobs in de tegenbeurt aan slag, zag zijn verre tik meesterlijk verwerkt door Richardson, maar Boddendijk en Seidel lieten een honkslag aantekenen. Boddendijk kon scoren na een fout, 5—2 en Bart Seidel was op het tweede honk gekomen.

René Boin, in het veld gebleven na de vervanging met Fijth, produceerde een drie-honkslag en dat betekende 3—5 door Seidel en op een klap van Husken maakte Boin 4—5.

Hickinson was voor Husken op actie 1—3 uitgegaan, maar Rob v.d. Veen was opnieuw goed voor een honkslag.

De Sparta-coach liet Jan Venema op de werpheuvel komen voor Koos v.d. Mark. De nieuwkomer leverde een wilde worp af, met gevolg dat de Bussumers het tweede en derde honk gingen bezetten. Aller ogen waren gericht op Wim Hageman, die voor een verdere doorbraak kon zorgen, maar hij werd op drie slag aan de kant gezet.

Stilstand

In de derde innings zagen wij een fraai dubbelspel van Nikon/HCAW, waarvan in de vierde slagbeurt van Sparta de herhaling kwam. Schokkende zaken deden zich niet voor, maar een kans op aansluiting was er later voor de Bussumers met Husken en v.d. Veen op de kussens. Toen kwam Ade Fijth aan slag, maar die sneuvelde op drie slag. Drie honkslagen op rij (v.d. Mark, Venema en v.d. Berg, leverde Sparta nog een punt op (4—6). René Boin, dapper begonnen met een honkslag in die zesde inning, bleef eenzaam achter, want Ries van Maarschalkerweerd (voor Hickinson) 3 slag, Husken (uitgevangen) en Rob v.d. Veen (3 slag) moesten inrukken. Dat moesten overigens alle matadoren, omdat „opperhoofd" Mos daartoe het sein had gegeven.