maandag, 26 mei 2003

Camera's hinderen HCAW niet

BUSSUM, HOOFDDORP - Sommige supporters van HCAW weten het zeker. Zodra Studio Sport langskomt om hun club te filmen, wordt het niks. Dan leveren de spelers meestal een matige prestatie en staan ze er slecht op. Zorgelijk keken de toeschouwers zaterdag daarom naar de twee uitgerukte camera's van de NOS. Maar die angst bleek ongegrond. Het sportprogramma legde een aantrekkelijke partij vast tussen HCAW en Pioniers: 5-4. Een dag later bakten de Bussumers er zonder camera's helemaal niks van. Pioniers vernederde de vice-kampioen met 8-0.
De klad zit er een beetje in bij de Bussumers. Verschillende pitchers worstelen momenteel met hun vorm en ook de slagploeg laat het nog al eens afweten. Ook in de gewonnen thuispartij ging het allemaal niet vanzelf voor HCAW. De Bussumers begonnen agressief aan het duel, maar het lukte ze niet de hele partij constant te presteren.

Na drie innings stond het al 5-0. In de tweede slagbeurt opende Sydney de Jong met een honkslag. Bas Kitslaar hielp hem een kussen verder met een opofferingsstootslag. Vervolgens timmerde Jurjan Koenen en Quincy Bernardus Sydney de Jong over de thuisplaat: 1-0. Een inning later lukte het HCAW vier keer te scoren. Lars Koehorst kreeg vier wijd en Jeffrey Cranston kwam hier overheen met een honkslag. Zowel Koehorst als Cranston stal een kussen. Met twee en drie bezet produceerde Sydney de Jong opnieuw een klap waarop Koehorst en Cranston beiden een punt konden maken: 3-0.

Hierna kreeg HCAW nog eens twee punten cadeau dankzij een onbegrijpelijke blunder van eerste honkman Eugene Martha. Met twee uit en alle kussens bezet tikte Ronald Jaarsma de bal eenvoudig naar kortestop Michael Duursma. Die kon de nul zowel op het tweede als op het eerste honk maken. Duursma koos voor de laatste optie. Maar Martha wandelde al naar de dug-out in de veronderstelling dat Duursma de laatste uit op twee zou maken. De bal had de hand van de kortestop al verlaten en zeilde over het eerste honk. Sydney de Jong en Jurjan Koenen konden hierop eenvoudig scoren: 5-0.

Verknoeien

Na deze derde inning hield de slagploeg van HCAW het voor gezien. Er volgden nog wel af en toe een paar honkslagen, maar de Bussumers kwamen telkens tekort. In de zevende en achtste slagbeurt kregen de HCAW'ers zelfs alle kussens gevuld. In beide gevallen verknoeiden ze hun kansen. Liefst dertien spelers bleven in totaal steken op de honken.

Ondertussen kroop Pioniers langzaam dichterbij. De ploeg uit Hoofddorp zette in de vijfde slagbeurt de stand op 5-1 na tweehonkslagen van Aaron Merhoff en Mark Duursma. Maar het werd pas echt gevaarlijk voor HCAW toen in de achtste inning Maurice de Conge het heuvelwerk van Dave Draijer overnam. De Conge had moeite met zijn controle. Twee keer vier wijd, drie honkslagen en een wilde worp verder stond het ineens 5-4. De Conge kon inrukken en Michiel van Kampen nam het pitchen over. Die hield de boel wel dicht, zodat HCAW de winst kon pakken.

Gisteren maakte HCAW een tamme indruk. Toch konden de Bussumers Pioniers in de eerste vijf innings aardig bijhouden. Pitchers Patrick de Lange en Pionier Richard Orman ontliepen elkaar nauwelijks. In de vijfde slagbeurt had HCAW de meeste kans op het maken van een punt toen Kitslaar na een verre klap het tweede honk bereikte. Bernardus moest hem naar het derde kussen helpen met een opofferingsstootslag. Helaas voor Bernardus vloog de bal van de knuppel direct in de handschoen van catcher Mark Duursma. Pioniers kwam in de gelijkmakende vijfde inning wel tot scoren nadat Michael Duursma zijn broertje Mark binnensloeg: 1-0.

Staken

Vervolgens moest De Lange zijn optreden staken. Hij is nog maar net hersteld van een langdurige blessure en is bezig zijn krachten rustig op te bouwen. Vervanger Albert van Vuure begon zwak met twee keer vier wijd en mocht gelijk weer vertrekken van coach Nelson Orman. De volgende reliever Maarten Mulder startte sterk met twee keer drie slag. Bijna had hij ook Mark Duursma te grazen met een strike-out, maar die wist een curvebal van Mulder net op zijn knuppel te krijgen. De bal viel precies over eerste honkman Kitslaar, waardoor Glenn Romney kon scoren: 2-0. In de zevende inning kwam Mulder in de problemen na twee keer vier wijd. De Conge nam over, maar die beleefde voor de tweede keer dit weekend een ongelukkig optreden. Hij moest toekijken hoe drie Pioniers-spelers scoorden na twee keer vier wijd, een veldfout en een honkslag: 5-0.

In de achtste inning werd het nog dramatischer voor De Conge en HCAW. Pioniers maakte nog eens drie punten na een serie honkslagen van de gebroeders Duursma, vier wijd voor Sergio Koelemij, een misser in de eigen defensie en een lange klap van Dè Flanegin: 8-0. Werper Richard Orman hield HCAW ook in de slotinning in zijn zak. Terwijl midvelder Romney Koenen uitving en de spelers van Pioniers elkaar feliciteerden, dropen de eerste HCAW'ers teleurgesteld het veld af.

Werpcijfers zaterdag HCAW: Dave Draijer (7 inn.) 2-1-5-0; Maurice de Conge (1/3 inn. + 4) 0-1-3-0; Michiel van Kampen (1 2/3 inn.) 1-2-0-0. Pioniers: David Bergman (2 1/3 inn. + 2) 1-1-5-3; Tommy van Limburg (5 inn.) 0-3-2-1; Bas Aschman (2/3 inn.) 0-2-2-0; Robin van Doornspeek (1 inn.) 0-1-0-0.

Werpcijfers gisteren HCAW: Patrick de Lange (5 inn.) 1-1-2-1; Albert van Vuure (2 man) 0-2-0-0; Maarten Mulder (1 inn. + 2) 2-2-1-0; Maurice de Conge (2 inn.) 0-3-4-2. Pioniers: Richard Orman (9 inn.) 4-1-6-1.