maandag, 1 september 2003

HCAW en Pioniers ontlopen elkaar nauwelijks

BUSSUM, AMSTERDAM - Honkballen voor spek en bonen. De HCAW'ers hebben er weinig talent voor. Liever spelen ze als het echt ergens om gaat. Toch moesten de Bussumers voordat ze volgende week aan de play-offs kunnen beginnen dit weekend eerst nog twee onbeduidende potjes afwerken tegen Pirates. Zaterdag kon de selectie van Pirates een extra premie ophalen na de 2-4-winst in Bussum. Een dag later won HCAW afgetekend met 2-7 in Amsterdam.


Na deze laatste plichtplegingen mogen de Bussumers zich dan eindelijk helemaal gaan richten op waar het allemaal om draait de laatste maand: de strijd voor een plek in de Holland Series. Wil HCAW zich plaatsen voor de finale om het landskampioenschap, dan zal het eerst moeten afrekenen met Pioniers in de halve finale. Pioniers is niet bepaald een gemakkelijke tegenstander. De club uit Hoofddorp kent een uitstekend seizoen en finishte als tweede, vlak achter titelverdediger Neptunus. Daarnaast sleepten de Hoofddorpers dit seizoen in Spanje de Europacup II binnen.

In de reguliere competitie nam HCAW het zes keer op tegen Pioniers. Vier keer wonnen de Hoofddorpers, tweemaal gingen de Bussumers met de buit aan de haal. Pioniers maakte in die partijen bijna twee keer zoveel runs als de ploeg uit Bussum (27-15). De onderlinge resultaten zijn dus in het voordeel van Pioniers. Maar wie beide selecties onder de loep neemt, ziet dat de teams elkaar nauwelijks ontlopen.

Zowel Pioniers als HCAW heeft een sterke werpersstaf. De drie starters die het voor de Bussumers moeten doen zijn Patrick de Lange, Dave Draijer en Jeroen Deken. Vooral van de internationals De Lange en Draijer wordt veel verwacht. Maar Pioniers heeft met David Bergman en Roger Kops ook twee Oranje-pitchers die een wedstrijd naar hun hand kunnen zetten.

Ex-international Deken heeft een wisselvallig seizoen. Terwijl bij Pionier ex-Oranje-werper Richard Orman een ijzersterk jaar draait. De routinier is regelmatig ouderwets onbespeelbaar. Het enige probleem voor Orman is dat hij kampt met een blessure aan de enkel. Zijn been zat vorige week zelfs in het gips en hij bewoog zich voort op krukken. Toch is de verwachting dat Orman op tijd weer fit is als vrijdag de eerste partij in een best-of-five series wordt gespeeld.

Voor de relieving vertrouwt HCAW voor een groot deel op rookies. Met Maarten Mulder, Sebastiaan Zwerus en Ivo van den Brand introduceerden de Bussumers ineens een heel nieuwe generatie pitchers in de hoofdklasse. Alledrie lieten al zien over genoeg talent te beschikken. De vraag is nu hoe ze zich houden in de play-offs. Albert van Vuure en Maurice de Conge kunnen voor meer ervaring zorgen. Net als Robbert Keetelaar, die in geval van nood nog kan worden opgeroepen. De Conge is net hersteld van een pijnlijke knie. De Amerikaan gooide zaterdag weer zijn eerste innings. Hij miste duidelijk het nodige wedstrijdritme.

Ook Pioniers heeft met relievers Tommy van Limburg, Erik Sodekamp, Bas Aschman en Julian Lampe een ruime keuze. De Hoofddorpers zijn wel duidelijk in het voordeel als het gaat om de closers. International Robin van Doornspeek bewijst keer op keer zijn waarde in de slotinnings door de overwinning veilig te stellen. HCAW'er Michiel van Kampen speelde begin juli zijn laatste wedstrijd bij het Nederlands team en kreeg daarna last van zijn elleboog en heeft sindsdien niet meer op het hoogste niveau gegooid. Volgens HCAW-coach Nelson Orman zou Van Kampen in geval van nood kunnen spelen.

Verdedigend steekt het veld van de Bussumers sterker in elkaar. Met ex-prof Ralph Milliard, Jurjan Koenen en Lars Koehorst heeft HCAW een bijna niet te passeren infield. Bij Pioniers is vooral kortestop Michael Duursma een zekere factor. Aanvallend doen de twee opnieuw niet veel voor elkaar onder. Bij HCAW trekken vooral de veteranen Jurjan Koenen en Jeffrey Cranston aan slag de kar. Maar Milliard, Sydney de Jong, Koehorst, Gino Henson en Ronald Jaarsma zijn gevaarlijke slagmensen die juist op het moment dat het nodig is er kunnen staan.

Pioniers moet het hebben van de gebroeders Mark en Michael Duursma, Glenn Romney, Dè Flanegin en Aaron Merhoff. Ex-HCAW'er Romney staat in verschillende individuele slagklassementen bovenaan en is inmiddels aan de Oranje-selectie toegevoegd. Voor wat betreft play-offervaring is HCAW weer in het voordeel. Sinds 1994 heeft de club uit Bussum zich steevast geplaatst bij de laatste vier. Daarnaast haalden de HCAW'ers in de afgelopen zeven jaar zes keer de Holland Series. Pioniers haalde de finale slechts één keer, in 1997. Die wonnen ze overigens van HCAW. Het was ook de enige keer dat beide ploegen elkaar troffen in het naseizoen.

Zaterdag: HCAW-Pirates 2-4. Werpcijfers HCAW: Patrick de Lange (5 inn.) 6-2-1-0; Maurice de Conge (1 1/3 inn. + 4) 1-2-4-0; Sebastiaan Zwerus (2 2/3 inn.) 1-1-2-0. Pirates: Jeroen Hubert (7 inn.) 1-2-7-1; Nick Stuifbergen (2 inn.) 1-0-0-1. Gisteren: Pirates-HCAW 2-7. Werpcijfers HCAW: Jeroen Deken (5 inn.) 2-2-2-0; Albert van Vuure (2 inn.) 0-1-1-0; Ivo van de Brand (2 inn.) 0-0-1-0. Pirates: Robin Bakker (5 inn.) 1-1-5-4; Ronin Franken (1 inn.) 0-0-1-0; Mark Kan (2 inn.) 1-1-6-0.