Van onze speciale verslaggever
vrijdag, 15 augustus 1980

Verlies Oranje na slagfestival

HAARLEM - Nederland en UCLA zullen geen van beide de elfde Haarlemse Honkbalweek winnen. De eerste prijs gaat naar Miamia Hurricans of Tokio. De formatie van bondscoach Hamilton Richardson en de Amerikaanse studenten uit Los Angeles hebben echter gisteravond wel voor een verrukkelijk spektakel gezorgd. De twee teams hielden de ruim zesduizend toeschouwers zeer lang op de banken. Pas na bijna drieëneenhalf uur kwam er een einde aan de wedstrijd, die door UCLA met 9-8 werd gewonnen.

In die drieëneenhalf uur was er echter geen moment verveling. Er gebeurde van alles en het scoreverloop was zeer grillig. UCLA nam een snelle voorsprong. Op het matige werpen van Rock Angela, die in een derde innings drie honkslagen tegen kreeg, kwamen vier Amerikanen over de thuisplaat. Aanvallend ging het steeds beter met de Nederlandse ploeg, die in de vijfde slagbeurt de achterstand wegwerkte: 4-4.

Het publiek reageerde enthousiast op het bij vlagen zeer goede honkbal van Nederland. Maar met een Amerikaans college-team valt niet te spotten. Op het moment dat Oranje de strijd onder controle leek te hebben, sloeg UCLA keihard toe. Drie punten in de zesde slagbeurt leken de formatie uit Californië in veiligheid te brengen. Maar coach Gary Adams had buiten de waard gerekend.

In de tweede helft van diezelfde zesde innings zorgde Nederland voor een waar slagfestival. Alle negen Nederlanders kwamen aan de beurt en mede geholpen door een enorme fout van Mike Gallego scoorde Nederland vier maal (8-7).

Maar het was nog niet afgelopen. UCLA kwam via Dunton weer gelijk en er leek zelfs een verlenging op komst. Zover kwam het niet, omdat Norman na een tweehonker en een klap van Nolind thuis kwam. Verder dan 9-8 kwam het echter niet, omdat Nederlands derde werper Eddie Tromp zich knap herstelde en het duo Trammell-Gudim voor drieslag wegstuurde.

In de tweede helft van de negende innings slaagde Nederland er niet in om langs UCLA te komen of tenminste nog een verlenging uit het vuur te slepen. Daal kreeg drieslag, Steward ging simpel uit via een aangooi van Norman op Dunton en van Heyningen trof hetzelfde lot. UCLA won derhalve met 9-8.

Stand:
Miami.................................3-6
Tokio.................................4-6
UCLA..................................3-2
Nederland.............................3-2
Antillen..............................3-0