dinsdag, 27 april 1976

ORWO-HCAW leed dubbele nederlaag

BUSSUM — ORWO—HCAW verloor beide malen van Sparta en dat was dus een slecht begin. Beeld uit de return in Bussum. Bart Seidel komt veilig op het eerste honk, maar zou niet veel verder komen. (Foto: Fotostudio Vonk)
BUSSUM — ORWO-HCAW is niet best begonnen door twee keer verliezen van het Rotterdamse Sparta. In de Maasstad werd het een 5 — 0 nederlaag, die mogelijk wat geflatteerd was, maar zondag in de Honkbalvallei hadden de Bussummers het in de negende slagbeurt Sparta kunnen pakken. Met één man uit en alle honken bezet kon de 1—2 achterstand stellig worden omgezet in ten minste een geljke stand. De klap die Wim Hageman gaf, kwam niet zo goed uit. Uit de gedwongen loop van de Bussumse „honkenbezetters" zag Sparta kans een fraai dubbelspel uit te voeren en dat betekende het einde van de wedstrijd, die na een mat verloop nog een spannend slot had gekregen.

ORWO-HCAW had in de tweede slagbeurt een 1—0 voorsprong genomen na een drie honkslag van Ade Fijth, die Jos Kervers thuisbracht. Voor ons en iedereen was het een onbegrijpelijke zaak, dat coach Jan Schriek met Wim Hageman aan slag (er was nog niemand uit), Ade Fijth opdracht gaf om de thuisplaat te stelen. Fijth mag dan een goede slagman zijn, maar snelheid heeft hij niet meer zoals vroeger. Fijth sneuvelde zeker twee meter voor de thuisplaat. Daarna werd Hagenan uitgevangen en kon Bart Seidel na actie 6—3 de dug-out opzoeken. Deze kansvolle inning was daarmede uit.

Uit de eerste inning kreeg Sparta Ed v. d. Berg en Troeman op de honken (fout en honkslag), maar daar bleef het bij. Het eerste trio van de Bussummers gingen regelrecht aan de kant op het werpen van John van Westren.

René Boin bij ORWO-HCAW op de heuvel zette in de tweede beurt 2 man op drie slag aan de kant en voor nummer drie zorgde het veld. Boin zou in het verdere verloop tot grote hoogte uitgroeien en het was daarom jammer, dat zijn veld hem een aantal keren in de steek liet en in totaal tot zes fouten kwam.

Voorsprong

In de gelijkmakende tweede slagbeurt kwam HCAW op een voorsprong, die belofte inhield. Jos Kervers was door een fout van de korte stop op de honken gekomen en op de knappe driehonkslag van Ade Fijth kon hij op de thuisplaat bereiken, toen volgde zoals reeds in de aanhef gemeld de kapitale fout met als gevolg dat het bij 1—0 bleef.

De derde inning verstreek in precies negen minuten en daar viel niet of nauwelijks iets over te zeggen.

Gelijk

In de vierde slagbeurt begon Hamilton Richardson voor Sparta met een twee honkslag en was het haast wel zeker dat de Spartanen punten gingen maken. Die mening kreeg zekerheid nadat Jonkers door een fout van Arnold Smith op het eerste honk mocht plaatsnemen. Toch werd het gelijk door een fout van Jos Kervers, de derde honkman. Richardson kon toen op kousevoeten thuiskomen (1-1). Het viel mee, dat Sparta geen voorsprong wist te nemen.

Gesukkel

Drie Bussummers werden in de gelijkmakende vierde beurt door het Rotterdamse veld uitgemaakt en daarna „sukkelde" de partij zonder enkele hoogtepunt voort.
In de zesde inning dachten wij nog aan een doorbraak voor de Bussummers toen zij twee man op de honken kregen en Alfred de Leeuw met een opofferingsslag voor een twee en drie bezetting zorgde. Laatste man Arnold Smith waarvan verwacht kon worden, dat hij een goede honkslag zou plaatsen, liet zich met een kinderlijke tik uitvangen.

Moeilijk

De zevende inning werd voor de dappere René Boin de moeilijkste. Hij moest Boutisma een honkslag toestaan en die bereikte na een wilde worp het tweede honk. John v. d. Mark bracht hem met een opofferingsstootslag op drie. John van Westrenen volgde met een verre klap, die Wim Hageman wel onschadelijk maakte, maar de rappe Boutisma kreeg de kans om tussen de aangooi naar de thuisplaat, die te bereiken (1—2)

De angst was gerechtvaardigd, dat Sparta verder zou uitlopen na vier wijd voor Ed en Harry v. d. Berg.

Het veld kwam eindelijk goed in het geweer en tikte Ed v. d. Berg (ingesloten) uit na een actie, 6-2-5. Het gevaar was geweken.

Mogelijkheid

Boin werd in de laatste inning vervangen door Kees Wijdekop. Die startte met een drie slag voor Boutisma en met de overige twee wist het veld wel raad.
De fans die zich nog maar weinig hadden geroerd, kwamen na de honkslag van Alfred de Leeuw toch nog overeind.

De Leeuw werd vervangen door Bob v. d. Veen, die later uitging, maar Arnold Smith bereikte 't honk na velderskeuze. Een honkslag van Jos Kervers was het vervolg en toen Ade Fijth vier wijd kreeg genoteerd, waren alle honken bezet. Schriek zette Gerrit de Ruiter op zijn plaats en toen was het afwachten wat Wim Hageman zou doen. Die dacht zijn plicht waar te nemen, maar dat mislukte waardoor Sparta een dubbelspel kon uitvoeren en de partij in haar voordeel besliste.

Rotterdam

In de Maasstad zaterdagmiddag liet de slagploeg het afweten met haar drie simpele honkslagen. Sparta produceerde er op het werpen van Ade Fijth tien en scoorde er vijf punten uit tegen de Bussummers nul.

Sparta kon overigens de score pas in de vierde innning openen, die na zijn twee honkslag over de thuisplaat werd gevoerd. In de vijfde beurt waren er kansen voor ORWO-HCAW maar die werden teniet gedaan door een fraaie vang van Richardson gevolgd door het uitvoeren van een dubbelspel.

In de zesde inning liep Sparta uit tot 4—0 middels John v. d. Mark, Johny Jonkers en John van Westrenen. Boutsma maakte er in de negende inning nog 5—O van na opoffering van Koos v. d. Mark.

Werpcijfers

Zaterdag Rotterdam: ORWO-HCAW (Ade Fijth) 4-3-10-5 en voor Sparta (Koos v. d. Mark) 6-8-3-1.

Zondag Bussum: Sparta (John van Westrenen) 4-1-5-2 en voor ORWO-HCAW (René Boin) acht innings 6-3-3-6 en Kees Wijdekop over één inning 1-01-0.
Over beide dagen maakten het Bussumse veld dus elf fouten.