Van onze medewerker

HCAW via Burlada naar halve finale Europacup

BUSSUM - "Dat was nog even bibberen. Nou wacht even, laat ik het anders zeggen. Het bleef voortdurend boeiend", grijnst Mr. Cocker/HCAW-coach Dave Daniels. De Amerikaan corrigeert zichzelf vlug als hij napraat over de gewonnen partij tegen het Spaanse Arga Burlada (8-4).

Het ging weliswaar allemaal niet vanzelf, maar Daniels realiseert zich onmiddellijk dat zijn team eigenlijk geen moment hoefde te vrezen voor een foute afloop. Nu kunnen hij en zijn pupillen zich gaan opmaken voor de halve finale in het Europacup II-toernooi. Al vroeg in het duel nam HCAW een flinke voorsprong. Binnen twee innings stond hot 3-0 na klappen van Ralph Milliard, Clive Mendes, Jurjan Koenen en Quincy Bernardus. Cranston en Koenen zorgden in de vierde slagbeurt voor het vierde punt: 4-0. Na deze inning begonnen de Spanjaarden de worpen van pitcher Dave Draijer goed te raken. In de vijfde inning kwamen ze terug tot 4-1. HCAW deed er vervolgens meteen een schepje bovenop en liep dankzij Bennardus en Mendes verder uit naar 6-1. Het lukte de honkballers van Arga om in de achtste inning terug te kruipen naar 6-4. Bovendien kregen de Spanjaarden geregeld kansen om meer punten te scoren. Maar iedere keer voordat het echt benauwd werd, redde de Bussumse verdediging zich knap.
Ondanks de hete Spaanse adem in de nek, maakte Daniels zich geen moment zorgen. "We waren af en toe wat slordig en liepen soms wat te suffen, maar ik wist steeds dat het goed zou komen. 1k heb nu eenmaal honderd procent vertrouwen in mijn spelers".
De achtste inning bracht definitief lucht voor de Bussumers. Een homerun van Koenen en tikken van Nick Fridsma en Ronald Jaarsma betekende nog eens twee punten: 8-4. Koenen was sowieso lekker bezig aan slag (3 uit 3). Maar de derde honkman wilde wel even kwijt dat de Spaanse werpers niet de moeilijkste waren die hij ooit tegenover zich heeft gehad. "Ze wierpen echt zeikballen, hoor. Af en toe gooiden ze nog zachter dan wij op do training".
Maar al met al lieten do Spanjaarden wel een goede indruk achter. Het veldspel was goed verzorgd en ook aan slag lieten sommige spelers leuke dingen zien. De pitching was weliswaar niet fantastisch, maar vermoedelijk heeft Arga tegen HCAW niet zijn belangrijkste troef ingezet. Die kunnen ze goed gebruiken als ze eventueel zaterdag de halve finale halen. Daniels denkt wel dat dat de Spanjaarden lukt. "Die jongens kunnen prima honkballen. Ze kunnen best neg eens voor een verrassing gaan zorgen. Let maar op".
HCAW heeft vandaag nog één poulewedstrijd voor de boeg tegen het Kroatische Karlovac. Ondertussen verheugt Daniels zich alvast op de kruisfinales waarvoor ook Kinheim en Parma zich hebben gekwalificeerd. "Dat wordt een mooi weekendje honkbal. Echt spektakel in Bussum. Zulke wedstrijden wil ik eigenlijk altijd wel spelen".

Werpcijfers HCAW: Dave Draijer (6 inn.) 5-2-6-2; Danny Wout (1 inn.) 0-2-0-0; Michiel van Kampen (2 inn.) 4-0-0-1.

Arga Burlada: Gabriel Jimenez (4 inn.) 1-1-6-0; Ismael Flamanique (4 inn.) 0-4-6-0.