vrijdag, 16 februari 1973

Julio Hazel: 'Ik speel om te winnen’

...Julio Hazel... (Foto: Goois Nieuwsblad)
HUIZEN - Over een maand begint het honkbalseizoen. Na de „transferperiode", waarin het wemelde van geruchten over komende en gaande spelers, heeft men in november de balans opgemaakt. Bij ORWO HCAW viel de schade nog al mee. Rob Hoffmann zal er het komende seizoen niet meer bij zijn, maar dat was al lang bekend. Verder verdwenen uit de selectie van de Bussumse honkbalver-eniging Roley Wout (naar zijn oude vereniging UVV) en Peter de Graeve (naar HC Amsterdam). Toch zal er nog een speler het komende seizoen niet of hooguit als pinchhitter aan slag verschijnen: Julio Hazel. Deze populaire 30-jarige Antilliaan, die nu al zes seizoenen lang de kleuren van ORWO HCAW verdedigt en die het vorige seizoen reeds enkele malen als hulpcoach optrad, volgt Jan Prins op als hoofdcoach.

Begin januari is de in Huizen woonachtige Julio Hazel aan de voorbereiding voor het nieuwe seizoen begonnen. De Sportkoepel vormt het decor van zijn trainingsactiviteiten. Geen ideale oe-fengelegenheid. Met knuppel en bal mag niet worden gewerkt zonder dat ORWO HCAW voorzieningen aanbrengt. Men zou verwachten dat indien men iets voor een bepaald doel — hier honkbaltraining — huurt dat de verhuurder voorzieningen treft. In Bussum is dat niet het geval. Het gevolg is dat er vier weken voor het seizoen nog niets aan werpers training is gedaan. Zo op het oog heeft ORWO HCAW dus thans al een achterstand op de overige hoofdklassers die over het algemeen wel over goede trainingsmogelijkheden beschikken. Gaat ORWO HCAW dan een rol op het tweede plan spelen?

Niet zo somber

De nieuwe coach van de bewoners van de honkbalvallei ziet het allemaal nle.t zo somber. Hij rept zelfs bijna met geen woord over de opgelegde schorsing aan Lewis en Halman, VOCHT wie toch een belangrijke rol in de honkbalshow was weggelegd. Het enige wat Hazel daarover kwijt wil is: „Erg jammer. Ik ben van plan dit seizoen sterk op de aanval te gaan spelen. Indien ik niet over Halman en Lewis kan beschikken, wordt de stootkracht van mijn team iets minder. Maar, zonder deze jongens doet ORWO HCAW het komende seizoen zeker niet onder voor de formatie die het vorig seizoen het strijdperk betrad. Ik durf zelfs te stellen dat onze nieuwe formatie aan kracht heeft gewonnen. Jongens als Wim Hageman en Ad Smith doen op het ogenblik in de Verenigde Staten een enorme dosis routine en kennis op."

Is de werpersstaf van ORWO HCAW dan door het vertrek van Rob Hoffmann niet aanzienlijk verzwakt en zijn drie werpers — Jan de Graaf, André Bodden dij k en René Boin — dan niet te weinig?

... Wim Hageman ... naar VS (Foto: Goois Nieuwsblad)
„Over hoeveel werpers denk je dat topploegen als Raak Nicols en Sparta kunnen beschikken. Nee, ook wat dat betreft liggen de krachten niet ver uiteen.”

Hoe verklaar je dat Raak Nicols en Sparta ieder jaar de toon aangeven als de krachten zo weinig uiteen lopen?

„Dat Sparta en Raak Nicols in Nederland de toon blijven aangeven is een mentale kwestie. De overige teams in de hoofdklasse zien enorm tegen die ploegen op. Zij achten zich reeds bij voorbaat geslagen. Wij moeten proberen van dat angstoomplex af te komen. Neem nou een OVVO, de verrassing van het vorige seizoen. De Amsterdammers hadden een enorme start. Ze kwamen met een jonge ploeg die elke tegenstander onbevangen tegemoet trad. OVVO boekte aanvankelijk zeer goede resultaten. Toen de overige ploegen zich gingen -realiseren dat de Amsterdamse formatie niet onverslaanbaar was,, kregen zij dreun op dreun."

Geen betere entree

Julio Hazel had zich geen betere entree bij ORWO HCAW kunnen wensen. Verschillende namen werden genoemd o,a. die van Wil Meyer. Het bestuur van de Bussumse vereniging hechtte echter bijzonder veel waarde aan de mening van de selectiespelers. Inspraak dus. De selectiegroep schoof Julio Hazel als kandidaat naar voren. Het bestuur ging akkoord. Het laatste woord was aan de ex-international zelf. „Een moeilijke beslissing. Ik zou nog graag enkele jaren als actief honkballer zijn doorgegaan. Uiteindelijk ben ik pas 30 jaar. Maar ja, zo'n kans kon ik niet laten lopen. En, misschien dat ik nog wel eens als pinchhitter in het slagperk treedt."

...Ad Smith... routine (Foto: Goois Nieuwsblad)
Welke mogelijkheden heeft ORWO HCAW het komende seizoen?

„Ik verwacht dat we, met of zonder Lewis en Halman, niet zullen degraderen. We gaan aanvallend spelen. Elke wedstrijd is voor mij belangrijk. Of we uit of thuis spelen maakt niet uit. Ik speel om te winnen. In dit rot klimaat weet je nooit of je de volgende dag wel zult spelen. De slechte weersomstandigheden zijn er dan ook de oorzaak van dat het peil in Nederland niet zo sterk groeit. Er is hier kwaliteit genoeg. We beschikken over een redelijke slagploeg. Zo gauw dat mogelijk is gaan we het veld op. We zullen

tijdens de training veel gebruik maken van de werpmachine. Hoe de slagformatie er uit gaat zien? Daar kan ik in dit stadium nog niets over vertellen. Maar... schrijf maar op: eerste slagman wordt waarschijnlijk Ricky Placidus en dan... ja, Ad Smith en Frank Baily. Heit is allemaal nog zeer voorlopig hoor. Misschien wordt de schorsing van Lewis en Halman wel opgeheven. En, we hebben nog een heel oefenprogramma voor de boeg. Verder gaan we vlak voor de competitie in een traininigskamp. Waarschijnlijk in de buurt van Groningen. De plannen hiervoor moeten echter nog worden uitgewerkt. Eerst gaan we oefenwedstrijden spelen, o.a. tegen Raak Nicols, ADO (de nieuwe hoofdklasser) en de Rotterdamse eerste klasser Neptunus. (Verder staat er voor 14 april in Krommenie een demonstratiewedstrijd op het programma tegen OVVO, red.) Je ziet we laten niets aan het toeval over".

Hulpcoach

Wie naast Julio Hazel als hulpcoach zal optreden was de vorige week nog niet bekend. De kans is echter groot dat Jan Schriek ook het komende seizoen deze functie zal bekleden. Binnenkomt zal hierover een beslissing worden genomen. Voor Julio Hazel is de hulp-coachkwestie al geen punt meer. ,,Natuurlijk doet Jan Schriek het. Waarschijnlijk is hij morgen al op de training."